БългарияНа ФокусПоследни новини

ГЕРБ няма да подкрепи втория и трети мандат, готвят се за нови избори

Първата партия в парламента остава категорична в позицията си, изразена от лидера є Бойко Борисов, че няма да подкрепят втория и третия мандат за съставяне на правителство, след като проектокабинетът “Желязков” не мина в пленарна зала.

“Във връзка с редица медийни запитвания, от ГЕРБ заявяваме, че няма да подкрепим втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат. Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-тото Народно събрание не създават необходимата база за съставянето на стабилно правителство”, се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

От ГЕРБ напомнят, че “веднага след изборите само ГЕРБ – СДС предложи формула за съвместно управление и споделена отговорност – правителство с ясна програма и управленски цели, което не получи подкрепа”.

“Избирателите са наясно, че ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия и т. н. – това не е разум, а политически инат. Заявките и призивите за подкрепа на кабинет с втория или с третия мандат целят решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа и няма да решат важни за обществото въпроси”, добавят от пресцентъра на партията на Борисов.

Очевидно погледът на ГЕРБ е отправен към предстоящите наесен избори. “Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание”, зоват те.

“Летим към избори” – това преповтори неколкократно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след провала на преговорите преди първия мандат, както и след отхвърлянето на кандидатурата на Росен Желязков. Припомняме още, че председателят на ДПС, при която отива вторият мандат – Делян Пеевски, обяви след среща с областните председатели на Движението, че ще разпрати писма до всички партии в НС за подкрепа и в зависимост от отговорите ще прецени дали да предложи кабинет.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ПП и ДБ отново се разминават – ПП отказаха да преговарят за кабинета на ДБ

Подобни статии

Back to top button