БългарияПоследни новини

ГЕРБ поискаха отмяна на машинното гласуване

След като настояваха за въвеждане на 3000 секции с машинно гласуване за европейските избори, а за местния вот те да станат двойно повече, от ГЕРБ предлагат то да отпадне за кметските избори наесен. Причината – излиза скъпо и е неефективно.

Това обявиха депутатите от управляващата партия пред медиите в НС, като направиха уговорката, че засега само от БСП са против предлаганите от тях с днешна дата поправки. 

Измененията ще бъдат направени в безброй пъти ремонтираните преходни и заключителни разпоредби на Изборния кодекс. 

Само преди дни от ЦИК обявиха, че при половината от трите хиляди машини, достъпни за европейските избори, имало грешно отчетени преференции. Проблемите не довели до грешни резултати, защото били хванати навреме. От контролния орган обаче се аргументират, че при по-олям брой машини грешките ще се увеличат и това е предпоставка за сигурността на вота.

Същото мнение изразиха от ГЕРБ днес. 

„Ако на местните избори останат така заложените 6 хил. машини, рискуваме да ги провалим. Сигурността на вота е изключително застрашена“, аргументира се председателят на правната комисия в НС Анна Александрова.

Тя припомни изключително негативния отчет на ЦИК по въпроса за ефективността от машинното гласуване на отминалия евровот.

„Анализът на ЦИКсочи, че 27% са гласували от всички имащи право да гласуват машинно“, добави юристката от ГЕРБ.

Тя припомни, че според ЦИК машинният вот излиза прекомерно скъп – 60 лв. на глас срещу 77 стотинки за хартиена бюлетина. По думите й най-важното пред управляващите е да гарантират избора на гражданите и сигурността на вота им.

Първоначалните разговори между партиите показвали, че промените в Изборния кодекс ще се подкрепят от всички, без БСП. Управляващите предлагат гласуването с машини да остане за вота за президент и за евродепутати.

„Трябва всички партии да застанат и да кажат, че машините, които под натиск увеличихме, се оказаха един скъпоструващ експеримент, едни скъпоструващи играчки, които не допринесоха за по-честни избори и по-лесно организационно провеждане“, добави колегата й от ПГ на управляващата партия Александър Ненков.

Ненков призна, че е много разочарован от изказването на омбудсмана Мая Манолова, че не машините, а членовете на ЦИК били виновни за многото грешки в протоколите. Според него незаслужено обществената защитничка е обидила хората, повечето от които вечее не искали да участват дори и за пари.

„Ако оставим машините, рискуваме да се опорочи целият изборен процес. Масово да има обжалване“, прогнозира депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button