BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

ГЕРБ-СДС предлагат забрана на бездимните цигари и вейповете за деца

Костадин Ангелов, Деница Сачева и Лъчезар Иванов от ГЕРБ-СДС предлагат пълна забрана на продажбата на бездимни цигари и нагреваеми тютюневи изделия за деца. Тримата депутати са внесли промени в Закона за закрила на детето, а от мотивите им става ясно, че такава пълна забрана досега не е имало.

В предложението им е записано в забраната, отнасяща се до това на децата да не се предлагат и продават алкохолни напитки, тютюневи и свързани с тях изделия и изделия за пушене, различни от тютюневи изделия, да се включат още три опции: бездимни тютюневи изделия, нови тютюневи изделия и нагреваеми тютюневи изделия.

В мотивите си тримата депутати са посочили, че продукти като IQOS, вейпове с и без никотин, тютюневи дъвки, сега не попадат в обхвата на забраната, а са причина за поява на леки до тежки заболявания. Освен това привидната липса на вредни в тях вещества само стимулира децата да ги употребяват по-често. Нагреваемите тютюневи изделия и електронните цигари не горят, а се нагряват. “Всеки един продукт, наподобяващ изделие за пушене, различно от тютюнево изделие, независимо от състава му и начина на консумиране, вгражда в децата положителна нагласа към тези изделия”, се казва още в мотивите.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

След ГЕРБ и ПП-ДБ отказаха преговори с ДПС

Подобни статии

Back to top button