ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Германски медиен гигант заменя журналистите с изкуствен интелект

Германската издателска група собственик на медиите „Политико“, „Ди Велт“ и „Билд“ ще заменя своите журналисти с изкуствен интелект.

Изкуственият интелект ще пише по-голямата част от новините, докато журналистите ще се съсредоточават върху разследваща журналистика и оригинални коментари. Поради това най-вероятно ще има масови съкращения в медиите. 

Според медиите, по този начин те ще могат да съкратят разходите си чрез автоматизация. Освен това, те ще гледат да спрат хартиените издания на вестниците и да се превърнат в изцяло дигитална компания.

Според издателите, изкуственият интелект ще направи журналистиката по-добра от преди и няма да има загуба на качество. Все пак, те ще разчитат на програмите само за обобщение на новините, а не за оригинално съдържание. 

Революцията в изкуствения интелект

ChatGPT предизвика сериозна революция за изкуствения интелект, след като набра над 100 милиона потребители. Той може да генерира сложни текстове от кратки заявки и да пише есета, статии, стихотворения и дори цели песни за секунди. Поради това повечето големи медийни компании разглеждат възможността да използват изкуствен интелект поне за част от съдържанието си.

Бързото развитие на изкуствения интелект предизвика сериозни разговори по отношение на това кои професии ще бъдат заменени от програми. Очаква се най-големите революции да са в програмирането, тъй-като изкуственият интелект може да пише сложен код за секунди, както и учените и инжинерите, които ще могат да му разчитат за сложни изчисления.

Подобни статии

Back to top button