You are currently viewing Гласуваме за новите 240 депутати
снимка: Unsplash

Гласуваме за новите 240 депутати

Днес се провеждат изборите за новото 45-то Народно събрание у нас. В него ще влязат 240 депутати. 

 

Избираме измежду 30 партии и коалиции, в които влизат 6895 кандидати за народни представители. Избирателните секции в страната са малко под 12 000, като в близо 9400 от тях – с над 299 избиратели – има възможност за гласуване с машина. 

 

По предварителни списъци право на глас имат малко над 6 732 000 души. Страната е разделена на 31 многомандатни избирателни района.

 

Формирани са и подвижни избирателни секции – за хората с трайни увреждания и за карантинираните преди 1 април. Ще има и секции в болниците и местата за лишаване от свобода. 

 

Изборните секции у нас отвариха точно в 7.00 ч. и ще приемат гласуващи до 20.00 ч. Ако тогава пред някоя секция все още има чакащи, членовете на комисията трябва да съберат личните им карти и да им позволят да гласуват, но не по-късно от 21.00 ч.

 

Това са първите избори, на които гласуваме в условията на пандемия. Влизането в избирателните секции е задължително с маски. 

 

За членовете на всички избирателни секции, както и за служителите на МВР, заети с охраната на изборния процес, са осигурени лични предпазни средства – маски и ръкавици. А за членовете на подвижните секции за карантинирани и тези в ковид отделенията са осигурени и еднократни защитни костюми. 

 

Заради COVID-19 се наложи ваксинация на членовете на изборните секции.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК