ГОЛЕМИЯТ ДЕН: Британският парламент решава

ГОЛЕМИЯТ ДЕН: Британският парламент решава

Днес Камарата на общините на британския парламент ще проведе ключово заседание, на което трябва да се реши дали се приема новата сделка за Брекзит, която премиерът Борис Джонсън договори в лидерите на ЕС по време на срещата на върха на 17 и 18 октомври в Брюксел. 

 

Сделката, постигната в четвъртък предвижда нов ред за управление на границата между Ирландия и Северна Ирландия. Няма промени в останалите части на споразумението за напускането на Обединеното кралство, засягащи правата на гражданите и финансовите отношения между ЕС и Лондон.

 

Спорно е обаче дали Джонсън ще успее да събере мнозинство в Долната камара, което да одобри новата сделка. 

 

Представители на Северноирландската демократическа юнионистка партия, която е коалиционен партньор на консерваторите, вече обявиха, че няма да подкрепят новото предложение. 

 

Джонсън не може да разчита и на подкрепа от опозицията, след като лидерът на Лейбъристите Джеръми Корбин разкритикува споразумението, като дори го нарече по-лошо от това на предшественика на Джонсън Тереза Мей. 

 

С 288 депутати в Камарата на общините Консервативната партия няма мнозинство в 650-членната палата. В резултат Джонсън ще разчита на подкрепата на представители на други партии и независими депутати, за да постигне успех с минимална разлика. 

 

Може да се твърди, че Джонсън има по-голям шанс от предшественичката си Тереза Мей да получи одобрение за своята сделка, след като много привърженици на Брекзит в Консервативната партия изглеждат готови да го подкрепят.

 

Една от главните причини, поради които Мей не успя да получи одобрение от депутатите за своята сделка с ЕС при три отделни гласувания по-рано тази година – при последното тя събра с 58 гласа по-малко, беше, че членовете на т. нар. Група за европейски изследвания (ГЕИ) в Консервативната партия гласува против. Смята се, че почти всички членове на ГЕИ са готови да подкрепят сделката на Джонсън.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.
За още новини от света кликнете ТУК