"Говорим си с Господ": Журналистическо разследване разкрива колко струва да те "уредят" да излезеш от ареста - Bulletin.BG
„Говорим си с Господ“: Журналистическо разследване разкрива колко струва да те „уредят“ да излезеш от ареста
Снимка: Скрийншот Youtube/ Списък за бърз контрол 1: Говорим си с Господ

„Говорим си с Господ“: Журналистическо разследване разкрива колко струва да те „уредят“ да излезеш от ареста

Колко струва да излезеш от ареста? В случая на Веселин Денков, задържан за за лихварство и изнудване цената е поне 100 хил. евро. Това показа ново разследване на „Антикорупционен фонд“, чиято първа част беше публикувана в петък.

 

Денков прекарва 9 месеца в ареста, а с хората, които предлагат пускането му срещу пари разговаря неговата приятелка – бившата „Мис България“ Ивайла Бакалова. Тя записва разговорите, по думите й, за да покаже „как работи системата“.

 

Бакалова търси начин да оспори мярката му за неотклонение. Тя говори с адвокат Емил Писков, който й казва, че това ще й струва „над 100 000“ евро. На въпрос от нейна страна с кого се разговаря за освобождаване срещу пари следва отговор:

 

„Ние не познаваме никой. Говорим си с Господ. Отиваме в църквата, палиме свещичка, молиме се. Кой с кой говори теб не те интересува, това си е наша работа. Ти искаш резултат“, казва Писков.

 

Той е в, бивш служител на ДАНС и ГДБОП. Пред Бакалова той обяснява, че освобождаването на Денков би струвало поне 100 хил. евро и може да отнеме около месец. По думите му няма смисъл от обжалване пред апелативния съд, тъй като то няма да се увенчае с успех.

 

Другият човек, с когото Бакалова води разговори, е Мартин Божанов. Той се представя за консултант. Работи заедно с Писков.

 

„Ако се лутате само, че той е много невинен и съдът е много натиснат, тогава само ще се въртите в тоя омагьосан кръг и той ще стои вътре“, казва той на Бакалова.

 

Божанов не е адвокат, не е нотариус, а консултант, твърди самият той.

 

„Консултирам множество физически и юридически лица по всякакви въпроси. От това как да аранжират градината си или дома си до това към кой, евенатуално, адвокат да се обърнеш и т.н.“, казва той.

 

В разговора си с Бакалова Божанов демонстрира много добро познаване на делото срещу Денков, макар че не бил в съдебната зала и не е ангажиран с него. Тя му обяснява, че има контакти с посолства, той ѝ отвръща:

 

„Искам да знаете, че този съд изобщо не го интересува посолството, но може да събере и посолството при него и да им гледа мерки и на тях. Този съд е държавата. Никой не може да се меси във вътрешните работи на държавата и на съда“.

 

Разследването е озаглавено “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Негов автор е Николай Стайков. Предишното разследване на Стайков се прочу под името „Осемте джуджета“, припомня „Свободна Европа“.

 

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК