You are currently viewing Грипът вече е у нас – ето какво ни очаква

Грипът вече е у нас – ето какво ни очаква

След голямо закъснение този зимен сезон грипът вече е у нас. Той се нарича „Канзас“ разговорно, а медицинското му наименование е H3 – ваксинален щам „Канзас“. Заболели от този щам са регистрирани в София, а във Варна има един заболял от щам Н1 „Бризбейн“.

 

Това съобщи пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести. 

 

Със симптоми на грип са приети в Инфекциозната болница в София две деца – на 7 и на 13 години. Състоянието на децата е стабилно.

 

Тази година грипните щамове закъсняха, коментираха преди седмици експерти. Очакваше се грипната епидемия да е в пика си в средата на декември. Закъснение в разпространението на грипната зараза се наблюдава в цяла Европа. Вече са регистрирани и нови щамове – Бризбейн 2018, Канзас, Виктория и Пукет, за които нямаме имунитет, коментираха специалистите.

 

Всяка година Световната здравна организация определя кои ще бъдат най-разпространените грипни вируси и въз основа на това се приготвя ваксина. Практиката се е наложила от факта, че когато в северното полукълбо е лято, в южното е зима и там се проявява грипът, което дава възможност да се определи кои ще бъдат щамовете през годината.

 

Ваксинацията е закъсняла в цяла Европа именно защото СЗО е забавила да определи кои щамове да бъдат включени във ваксината.

 

„Тази година посрещаме по-подготвени грипа“, заяви още проф. д-р Тодор Кантарджиев, който отбеляза засиления интерес към ваксинацията срещу болестта и фактът, че са били осигурени безплатни ваксини за възрастните хора в България.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК