БългарияМненияНа ФокусПоследни новини

Гроздан Караджов: Купонът свърши, дойде време да се плаща сметката

Нередактиран текст от профила на Гроздан Караджов във Фейсбук:
? Пари няма – действайте!
? За всеки що-годе финансово грамотен човек е ясно, че за да харчиш едни пари, трябва да разполагаш с тях. Не и за някои депутати, които щедро и безразборно раздаваха бонуси и облекчения. И сега държавата е изправена пред опасността, ако не вземе спешни и непопулярни мерки, да не може да покрие разходите. Затова финансовият министър влезе в ролята на лошия вестоносец и предложи двигане на данъци и драстично орязване на разходите. Защото иначе може да няма пари за пенсии. Може да се наложи да се взема заем от МВФ. Може дори да се стигне до промяна на курса евро-лев, което означава разклащане на валутния борд.
❌ Накратко – купонът свърши, дойде време да се плаща сметката! И за нея просто няма достатъчно пари.
? За някои всичко това може да е изненада, но всъщност към този черен сценарий се вървеше от една година насам. Почна се от раздаването на помощи за ток на всички фирми, а не само за най-нуждаещите се. Всички бяха наясно, че това е безотговорно. Че се „подпомагат“ фирми, които правят огромни печалби заради международната конюктура. Че така се прахосват средства, които могат да се използват много по-ефективно. Но всички предложения подходът да се прецизира бяха отхвърлени. Както се казва – всички са избиратели, да не вземем да обидим някого.
? После започна безразборното сваляне на ДДС. С благородната идея да се овладеят цените и инфлацията. Нито цените се овладяха, нито инфлацията се кротна. Защото простото сваляне на една ставка, без строг контрол върху последиците, води само до дупка в бюджета. А в България контролните органи не работят и това дори не е публична тайна. Това е безспорен факт!
? След това се стигна до щедрото вдигане на заплати и пенсии. Да, всички пенсионери трябва да имат достойни старини. Но преди да вдигнеш рязко най-ниските пенсии, трябва добре да си направиш сметката дали имаш пари за това. И дали покрай най-бедните няма да пострадат най-съвестните. Защото разликата между най-ниските и средните пенсии се сви до 1-2 лева. И хора, които цял живот са се осигурявали върху всички доходи, сега се чувстват ощетени. Поредицата от нелогични ходове в социалната област не само тотално обърка пенсионната система и още повече срина доверието в нея, но и заложи „бомба“ в бюджета, защото промените изискват огромни разходи, които няма как вече да бъдат отменени. Трябва да се плащат всяка година.
? Паралелно с това бяха пресечени всякакви опити да бъдат събрани повече приходи в бюджета. Повишението на тол таксите например, което като министър успях да прокарам въпреки огромните скандали и протести, бе тихомълком отменено. Така принципът „който руши повече пътищата, да плаща повече“, бе отново отложен за някакво неопределено бъдеще. Сега финансовият министър пак ще се опита да го прокара. Със съмнителни шансове за успех. Защото идват още едни избори. А тези фирми са нечии спонсори.
? Стара максима е, че никой не е пророк в собствената си страна. И че обществената памет е къса. Но за щастие, вече има социални мрежи, които помнят всичко. Така лесно може да се припомни, че големият скандал в правителството, в което участва ИТН, бе точно заради безотговорната икономическа и финансова политика. Министрите на ИТН напуснахме заседанието на кабинета, защото не бяхме съгласни с хазартното управление на държавата. Лично аз бях обвинен във всички вселенски грехове. Но не съжалявам. Защото времето показва, че съм бил прав. Неслучайно и в следващите предизборни кампании предупреждавахме, че се задава криза. А някои партии като „Продължаваме промяната“, които са в дъното на по-голямата част от мерките, довели до кризата сега, продължават да настояват, че трябва да се харчи още, и още, и още…
?️ Ето какво казва бившият финансов министър Асен Василев през ноември 2022 г. например: „Пред нас не стои избора бюджетна дисциплина или социален пакет, а по-скоро какво още да включим в социалния пакет, за да достигнем 3% дефицит“.
? По това време МФ вече не можеше да пласира евтино дълг на международните пазари. Защото само „слепците“ не виждаха, че финансите са зле.
❓ Сега въпросът е колко „слепци“ ще влязат в следващия парламент. Защото от тях ще зависи дали ще се отдръпнем от ръба на пропастта. Или ще направим крачка напред.“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още мнения кликнете ТУК

Слави Трифонов: Виждаме резултатите от неразумната и опасна финансова политика на Асен Василев и Кирил Петков

Подобни статии

Back to top button