БългарияНа ФокусПоследни новини

Хекимян с 10% зад Терзиев в битката за София според проучване на ЦАМ

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за кмет на столицата Антон Хекимян е с 10% зад резултата на Васил Терзиев според проучваме на Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). Хекимян има 23,7% подкрепа според предварителното проучване, докато Терзиев води с 33,8%. Ваня Григорова, синдикалистката кандидат на БСП е зад тях с 13,8%.

На четвърто място за кмет на София се нарежда Деян Николов с 10,2% подкрепа, на пето Вили Лилков с 4,6%, следван от Ивайло Вълчев с 3%.

Опцията „Не подкрепям никого“ са посочили 2,6% от респондентите, а тези, които не са решили дали и за кого ще гласуват са 3,2%, съгласно данните на проучването. 

Според проучването Васил Терзиев би спечелил на втори тур. При балотаж, сред вероятните гласуващи около 45,2% са за него на първи тур, а 55,7%-  на втори. За Антон Хекимян процентите за първи тур са 32,7, а за втори 40,3%. 

На въпрос дали за гражданите е важно, че роднини на даден кандидат за кмет са били от Държавна сигурност, 34,7% са заявили, че е важно, а 42,6% – по-скоро не е важно. Около 23% нямат мнение.  

Също така 22% са заявили, че е по-добре Паметникът на Съветската армия да бъде разрушен, 27,8% смятат, че е по-добре да бъде преместен в музей, 30,7% казват, че трябва да си остане на мястото си. Други 19,5% нямат категорично мнение, сочат данните от проучването. 

За кандидатите за общински съветници на местна коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) са казали, че ще гласуват 35% от респондентите, за ГЕРБ – СДС – 25,1%, за „БСП за България“ – 12,2%, за „Възраждане“ – 9,8%, за „Има такъв народ“ – 2,8 %, за „Консервативно обединение на десницата“ – КОД – 2,4%. Тези, които още не са решили са 3,2% от респондентите, сочат данните от проучването. 

Политикът с най-висок рейтинг е Мария Габриел с 37,2% доверие срещу 38,9% недоверие, следвана от Николай Денков с 35,9% доверие срещу 41,1% недоверие. Президентът Румен Радев е трети с 32,6% доверие и 50,6% недоверие, посочи Павлов. 

Кирил Петков, Бойко Борисов, Васил Терзиев, Асен Василев са с близо 1,5% надолу спрямо доверието, добави Павлов. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

БСП се включи във вота на недоверие на Възраждане

Подобни статии

Back to top button