Хиляди декари борова гора пламнаха в Свиленградско, военни се включват в гасенето
снимка: Pixabay

Хиляди декари борова гора пламнаха в Свиленградско, военни се включват в гасенето

Хиляди декари гори пламнаха снощи край Свиленградско. Пожарът продължава да бушува и днес между Планиново и Устрем. Фронтът му е изключително голям – над километър. На мястото пристигна втора машина, която да прокара просеки за пожарните. Огънят гори в изключително недостъпна местност.

 

Тежка техника от „Мини Марица-изток“ е изпратена на мястото, очаква се в борбата с огнената стихия да се включат и военни, съобщи по БНР областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов:

 

„Към 8,00 часа се очаква да пристигне една машина – тежка механизация от „Мини Марица-изток“ за изграждане на просеки, и още една машина от Ямбол, както и помощ от 31 -ви Механизиран батальон – Хасково. Има създаден кризисен щаб, работи се по гасенето на пожара, но силният вятър снощи допринася за разрастването на огъня.“

 

Снощи той отиде на мястото на пожара, заедно с директора на ОДМВР-Хасково старши комисар Венцислав Кирчев.

 

За момента няма опасност за хората и селата край пожара. 5 екипа на пожарната в момента се борят с пламъците, но работата им е затруднена заради силния вятър и големия фронт, на който се е разпространил огънят.

 

За потушаването на огъня помагат горски служители, очаква се да се влключат и доброволчески отряди.

 

Причините за пожара са в процес на изясняване. Вероятно е възникнал от почистване на пасища, каза областният управител на Хасково.

 

„Разследващите действия показват, че се е случил при почистване на пасища. Трябва да се вземат мерки. Предстои да издам заповед за спиране на действията по почистването в най-скоро време”, уточни областният управител на Хасково инж. Минко Ангелов пред Нова телевизия.

 

Заради пожара е създаден кризисен щаб.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК