На ФокусСвят

Хиляди мигранти на турско-гръцката граница – измръзнали, гладни и болни

Решението на Реджеп Ердоган страната му да спре да се грижи за бежанците, идващи от Африка, вече доведе до мащабна хуманитарна криза на границата на Европа. Хиляди мигранти се струпаха на гръцко-турската граница, прекараха нощта под открито небе, под ледения дъжд, топлейки се само на огньове. 

 

Сред тях има малки деца, които гладуват по същия начин, както и възрастните. Има и болн хора, съобщават световните информационни агенции. 

 

Мъж, който вече две години е в Турция, но не се отказва да стигне до западна Европа споделя:

 

“Турското правителство каза – ок, идвайте тук, отваряме границите, а не ни пускат. Имам бебе на 40 дни, което е болно”, казва мъжът.

 

„Много е лошо, полицията ни бомбардира с газ, а има толкова много възрастни хора, деца. Всеки иска помощ, а от никъде такава не идва”, добавят други потърпевши.

 

Вечерта блъскането за храна беше заместено от блъскането за автобуси. Част от тях според бежанците осигурени от Турция, а другите – на пазарлък.

 

По българската граница е спокойно и няма струпване на мигранти. Ситуацията е същата, каквато беше през последните два дни.

 

ТУРЦИЯ ОСИГУРЯВА БЕЗПЛАТЕН ПРЕВОЗ ДО ЕВРОПА

 

Кметът на община Болу (Северна Турция) Танжу Йозджан заяви, че общината ще осигури безплатно автобуси, за да превози до град Одрин онези мигранти, които искат да преминат през турската граница към Гърция или България, съобщи Нахиде Дениз за БТА.

 

Кметът на Болу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) е известен с това, че още в предизборната агитация през миналата година се обяви за изпращане на сирийските мигранти от Турция към Европа.

 

Смята се даже, че именно тази тактика му донесе много повече гласове от опонента му от управляващата ПСР, благодарение на които спечели вота.

 

След решението на правителството да отвори границите за преминаване на мигрантите към европейските държави, кметът огласи предложението си публично.

 

Какво предлага кметът

 

Мигрантите, които са избягали от войната в Турция и сега искат да заминат в европейските държави, трябва да подадат молби в кметството. На всички желаещи да си тръгнат ще осигурим безплатен превоз с автобуси до пограничния град Одрин. Няма значение колко души ще бъдат, готови сме да извозим безплатно всички желаещи, каза кметът.

 

Гръцката телевизия Скай на свой ред цитира сведения, според които турските власти съдействат с транспорт на мигрантите да търсят уязвими места по граничната линия, за да я пресекат.

 

На разпространени видеоматериали се вижда, че автобусите с мигранти, които пристигат на границата, са придружавани от машини, за които се твърди, че принадлежат на турската армия.

 

Междувременно социалните медии се затрупват от послания, с които се одобрява решението на Ердоган да пусне мигрантите към Европа като най-правилното и благоприятно решение за Турция, която изнемогва под бремето на близо 3,5 милиона мигранти.

 

Според турски медии дори най-отявлените критици на Ердоган са се солидаризирали с това решение.

 

Тол системата стартира – ето всичко, което трябва да знаете

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button