БългарияПоследни новини

Хората от Шишманци поискаха помощ от държавата заради запаленото депо

Пореден протест на жителите на Шишманци заради запаления завод за опадъци в близост до селото. Над 100 жилети на населеното място, както и от селата, Белозем, Раковски и Стряма отново блокираха пътната отсечка към завода, съобщи БНР.

Те настояват той да работи при стриктно спазване на мерките за безопасност.

Екипи на пожарната все още дежурят на сметището, което пламна в понеделник, но в последните дни не е имало задимяване.

Заедно с исканията си жителите от района са инициирали и подписка, в която са се включили 2000 души и ще бъде  изпратена до премиера Бойко Борисов. В нея те настояват настояват за съдействие от държавата по въвеждането на спешни мерки, които да гарантират безопасността в района или спиране работата на завода.

Депото в Шишманци продължава все още да пуши много слабо, в единични участъци тлеенето е в дълбочина. Те се обработват от екипите на пожарната.

Мобилна станция продължава да измерва качеството на въздуха, като в продължение на две денонощия беше отчетено леко превишаване на стойностите на фини прахови частици.

Районната прокуратура възложи вчера на Икономическа полиция проверка на завода за отпадъци за евентуално престъпление против околната среда. Срокът за приключването й е едномесечен.

Хората казват, че протестите им ще продължат и в следващите дни.

Американските собственици на „ТАД Груп“ ще съдят България

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button