БългарияПоследни новини

Христо Иванов призна: Редовният кабинет може да се окаже преходен

„Форматът на подписване на споразумението, на база на двустранни споразумения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на формиране на тази конструкция – има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация“. Това поясни пред БНР Христо Иванов, съпредседател на „Демократична България“ и председател в оставка на „Да, България“.

 

Според него това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер.

 

„Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори“, смята той.

 

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Христо Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

 

„Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство“, коментира още той.

 

И подчерта също, че сега трябва да се реформира прокуратурата.

 

„Това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно“, категоричен бе Иванов и поясни, че реформата на службите е изключително важен приоритет за ДБ:

 

„Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него“.

 

Служебният кабинет с извънредно заседание часове преди края на мандата си

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button