БългарияНа ФокусПоследни новини

Христо Иванов за преговорите с ГЕРБ довечера: Надявам се на здрав разум и отговорност

Надявам се на здрав разум и отговорност. Това заяви лидерът на “Да, България” Христо Иванов във връзка с преговорите, които се очаква да се проведат по-късно днес между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

“Здрав разум означава разбиране, че България може да се стабилизира само ако продължим реформите”, обясни Иванов.

„В нашата коалиция сме събрани три демократични поколения. Трябва да подходим мъдро, за да водим българската държава напред. На българския герб и на НС е записано, че „Съединението прави силата“. Когато демократичните сили са обединени, България е вървяла напред, а когато сме разединени, тъмните сили ни дърпат към Азия. Не трябва да допускаме сега за пореден път у нас да потекат руските потоци. България има нужда от своите обединени евроатлантически сили. Заедно с „Продължаваме промяната“ да водим България напред“, заяви Атанас Атанасов.

„Да, България“ днес провежда Трета национална конференция. Партията на Христо Иванов решава към кое политическо семейство в Европа да се присъедини на прага на европейските избори – дали да отиде при десницата от ЕНП, след като на предишния форум обяви курс към одесняване.

Партньорът на Иванов в коалицията „Демократична България“ – ДСБ, е част от Европейската народна партия, където членуват също и ГЕРБ, и СДС.

Часове след форума на ДБ започват преговорите с ГЕРБ-СДС, от които зависи дали ще има ротация в управлението, или предстоят предсрочни парламентарни избори. Лидерът на „Да, България“ Христо Иванов е част от преговорния екип на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Неговата позиция е, че на страната не са нужни нови избори, а ако се стигне до тях, то трябва да се проведат много бързо.

Конференцията днес е и причина преговорите с ГЕРБ-СДС, насрочени за събота сутрин, да бъдат отложени с 8 часа.

През седмицата Борисов поиска и получи мандат от делегатите на Националното съвещание да представи проекта на споразумение за коалиционно управление. Преговорите тази вечер ще бъдат водени от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел, заместник-председателя на ГЕРБ Теменужка Петкова, както и Деница Сачева и Рая Назарян.

ПП-ДБ ще бъде представена от лидерите на формациите Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов, Христо Иванов.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

2,5 млн. лева събра МВР от глоби за седмица

Подобни статии

Back to top button