Хванаха доц. Мангъров в градския транспорт без маска
кадър: бТВ

Хванаха доц. Мангъров в градския транспорт без маска

Столичанин, пътуващ в столичния „Градски транспорт“ засне доц. Атанас Мангъров да се вози спокойно без маска, съобщи в. „Телеграф“.

 

„Мангъров се качи в автобус 310 от Сточна гара в посока кв. „Люлин“ в четвъртък малко след 20 часа вечерта. Той седна на най-задната седалка в полупразния автобус до група млади ромки, които разговаряха шумно и също бяха без маски. Единствено по-възрастен мъж носеше маска, но в познатия стил „лигавник“, поставена ниско долу под носа. След като се повози две спирки с рейса, Мангъров слезе на спирката при бул. „Христо Ботев“, откъдето се прехвърли на трамвай, отново без изобщо да си постави маска“, разказа очевидецът.

 

Само преди няколко дни началникът на Детското отделение в Инфекциозна болница бе гост в предаването на Георги Любенов по БНТ, който часове по-късно обяви, че е заразен с коронавирус. Доц. Мангъров обаче заяви, че няма да си прави тест, освен ако не му бъде издадено предписание.

 

В края на май по отношение на носенето на маски, инфекционистът коментира: „Аз се качвам на автобус и си слагам маска, само защото ще ме глобят“. Явно сега – няколко месеца по-късно, доц. Мангъров е променил мнението си и вече не се плаши от глобата.

 

Междувременно Фейсбук отново „цензурира“ доцента, като отбеляза негов пост за некоректен и подвеждащ, съобщи Дир.бг. В публикацията доц. Мангъров показва изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и пише – „70.6% от заболелите (със симптоми) винаги са носили маска. 3.9% никога не са носили маска“.

 

Всъщност обаче данните на CDC обхващат само периода 1-29 юли, а цитираните 70 процента са едва 108 души. Ето защо от Фейсбук алармират под публикацията на Мангъров: „Независими проверители на фактите казват, че в тази информация липсва контекст и би могла да подведе хората“.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК