Последни новиниСвят

И македонският президент недоволен от изказване на Борисов

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев коментира в негативен план изказване на българския си колега Бойко Борисов. Става дума за изявление на Борисов, в който той нарича президента на западната ни съседка Стево Пендаровски „северномакедонски президент“ и „северномакедонски политик“.

Заев изтъкна, че това е грешка, която противоречи на Преспанското споразумение, пише вeстник „Слободен печат“, цитиран от БТА.

„Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония“, каза Заев.

А вестникът цитира изказването на Бойко Борисов в Сараево пред български журналисти:

„Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония“.

Това се случва на фона на току-що отминалия скандал между София и Белград, след като сръбският външен министър Ивица Дачич обвини Борисов заради негово изказване му за независимостта на Косово. След като българският премиер реагира остро и му постави ултиматум да се извини, защото не е казал нищо невярно, Дачич призна, че е реагирал на реплика, която всъщност не е била казана, обяснявайки, че е бил заблуден.

Не премиерът, а протоколът и сигурността още веднъж се провалиха на изпита, коментира междувременно пък в. „Нова Македония“ друг сюжет – „компрометиращата ситуация“ с разговорите на Зоран Заев с руски комици, представили се за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и бившия украински президент Петро Порошенко.

Според автора на статията виновен за ситуацията е не премиерът, който е отворен за комуникации и е станал жертва на наивност и злоупотреба отвън. Заев е бил манипулиран и от най-близките си сътрудници, които отговарят за протокола и сигурността на комуникациите на висшите държавни служители.

Когато шегата звучи толкова сериозно, че успява да „отвори душата“ на опитни политици от висок ранг, това вече прилича на политически скандал, пише изданието.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button