БългарияНа Фокус

И в Добрич бедствено положение заради чумата

В област Добрич е обявено бедствено положение за седмица заради усложнената епизоотична обстановка в Североизточна България и нарастващите случаи на заболяването Африканска чума по свинете, съобщават от областната управа.

До 5 август всички стопани, отглеждащи прасета в т. нар. „задни дворове“, имат гратисен период, в който могат да умъртвят животните и да приберат месото за лична консумация. 

Забранява се и свободното събиране на трюфели, билки и горски плодове. 

Към момента в страната са установени 22 огнища на африканска чума. Заболяването е разпространено частично на територията на седем области, предимно в северната част на страната.

Припомняме, на 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Най-много огнища има в Плевенско – 11. Засегнати са предимно стопанства от типа „заден двор“. Справка на сайта на Агенцията по безопасност на храните показва, че първият доказан случай на заразяване в страната е именно в Плевенско, в началото на юли.

В област Бургас е регистрирано само едно огнище, във Варненско е засегнат само град Провадия.

Заразата е обхванала и животни в селата Морава и Климентово във Великотърновска област.

В област Враца са регистрирани две огнища. В град Търговище заразата е засечена при домашни прасета.

Най-тежка е ситуацията в Русенска област. Там са регистрирани 3 огнища в индустриални ферми. Те са в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново.

От свинекомплекса в Голямо Враново смятат, че заразата с африканска чума идва отвън. От години там са въведени строги мерки за биосигурност, които обаче така и не спряха заболяването. Тепърва ще се изясняват причините за проникването му в свинекомплекса. Прогнозите са, че всичко това ще влоши икономическата обстановка в целия регион.

„Аз лично смятам, че контролът беше един от най-високите, който аз въобще съм виждала. Въпреки това проникването на заболяването е факт. Хората са доста разстроени, защото тук работят 180 души… Оставането им без работа при едно унищожаване на свинете ще влоши икономическата обстановка в целия регион.“ – коментира Петя Ангелова, главен счетоводител на свинекомплекса в Голямо Враново.

Влизането на африканската чума по свинете в трети голям индустриален обект наложи удължаване на бедственото положение в област Русе до 21 август, както и разширяване на обхвата на мерките против разпространение на заразата.

Кметовете в област Добрич трябва да осигурят места за загробване на животните от стопанствата тип „заден двор“, които трябва да бъдат умъртвени през следващите дни.

16-годишен загина при катастрофа между кола и микробус

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button