Идеи за зимни ястия
Студените температури ни застигнаха и зимата е в разгара си. Снегът предразполага към игра навън за децата, а за възрастните – към домашен уют и вкусни гозби, които да сгреят сърцето. Предлагаме ви няколко идеи за зимни ястия, които ще допринесат за прекрасно настроение във вашия дом:
1. Боб с наденички
Необходими продукти:
• Боб – 2 чаени чаши
• Морков – 2 бр.
• Лук – 1 глава
• Чесън – 4 скилидки
• Олио – ½ чаена чаша
• Червен пипер
• Джоджен – 1 чаена лъжица
• Домати – 2 броя
• Наденички – 8 бр.
Първата част от рецептата включва подготвянето на боба. Накиснете боба в студена вода от предния ден и го оставете през нощта. Преди да го сложите да се вари, сменете водата и го поставете на котлона. След като бобът заври излейте водата и налейте нова. Може да повторите това още веднъж. Дали бобът ще се свари хубаво зависи от неговия сорт, а не от други добавки. След смяната и на последната вода, налейте толкова, че да покрие боба с един пръст и го върнете на котлона. Не добавяйте сол!
Почистете и нарежете на ситно лука и морковите и прибавете половината към врящия боб, заедно със скилидките чесън, джоджена, както и половината олио. Оставете боба да ври на слаб огън до готовност. Времето нужно за сваряване на боба е относително, но около час и половина трябва да е достатъчно. Когато бобът е почти готов добавете, измитите, обелени и нарязани на ситно домати и подправете със сол.
Идва моментът на запръжката. В тиган загрейте останалото олио, и щом се сгорещи, добавете останалата половина от нарязаните лук и моркови. Следва червеният пипер. Разбъркайте за около 20-30 секунди, след което изсипете няколко черпака с боб в запръжката, а после върнете всичко в тенджерата. Оставете да поври още около минута.
2. Свинско със зеле
Необходими продукти:
• Свинско месо – 800 гр.
• Зеле – 1 зелка
• Лук – 1 глава
• Моркови – 1 бр.
• Домати – 2 бр.
• Червен пипер – 3 ч. л.
• Сол
• Черен пипер
• Чубрица
• Олио
Подгответе си месото като го почистите и нарежете на късчета. Зелето се нарязва на ситно и се претрива със сол, като внимавайте да не прекалите. Лукът и морковът също се накълцват.
Запържете и задушете месото, моркова и лука в тенджерата на котлона. Щом преплетат своите аромати се добавя червеният пипер и зелето и хубаво се разбърква. Налива се около 1 ч.ч. вода и всичко се оставя да къкри на слаб огън. От време на време е необходимо разбъркване и е важно зелето да не се разкашква.
Редът на доматите идва, когато месото и зелето са готови. Те трябва да се почистят, обелят и да се добавят или ситно накълцани, или настъргани. Накрая се добавят и останалите подправки.
При поднасянето може да поръсите с магданоз.
3. Винен кебап
Необходими продукти:
• Свинско месо – 800 гр.
• Лук – 2 глави
• Праз – 1 стрък
• Червен пипер – 2 ч. л.
• Доматено пюре – 3 с. л.
• Черен пипер – 10 зърна
• Бахар – 3-4 зърна
• Дафинов лист – 2 листа
• Брашно – 2-3 с. л.
• Захар – 2 с. л.
• Червено вино – 200 мл.
• Зехтин
• Сол
• Черен пипер
Измийте месото, подсушете го, нарежете го на хапки и овкусете със сол и черен пипер. Нека то да изчака в хладилник, докато приготвите останалите продукти. Те включват ситно нарязания лук и праза – на тънки филийки.
В голяма тенджера загрейте 4-5 с. л. зехтин. Сложете месото и го запържете до златист цвят. Към него изсипете двата вида лук изчакайте да омекнат и да се карамелизират. Идеята е в процеса на готвене лукът почти да се разтопят в соса.
Налейте виното и водата, така че да покрият месото. Подправете и поставете капака. Гответе около 10 минути, на средно силен огън, като разбърквате периодично. Добавете доматеното пюре и захарта, разбъркайте и сгъстете с размитото в малко вода брашно. Налейте още малко вода и гответе още около 10 минути.
Поднесете ястието с гарнитура от сварен бял ориз, овкусен само с малко сол, масло и част от соса.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО