Последни новиниСвят

Икономисти очакват рецесия и висока инфлация в САЩ

Съединените щати вероятно ще навлязат в рецесия през тази година и ще се сблъскат с висока инфлация до 2024 г., прогнозират мнозинството икономисти, участвали в скорошно проучване.

Повече от две трети от анкетираните в проучването на политиките на Националната асоциация за бизнес икономика (NABE) прогнозират, че в края на тази година инфлацията ще остане над четири процента.

Проучването обобщава отговорите на 217 членове на NABE и е проведено между 2 и 10 март, се казва в изявление на организацията.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти с 4,75 процентни пункта в опит да се справи с нарастващата инфлация, която миналата година достигна най-високото си ниво от десетилетия насам.

През февруари ръстът на цените леко се забави до годишно равнище от 6,0%, което е доста над дългосрочната цел на Федералния резерв от 2%.

На фона на мрачните икономически прогнози имаше и някои добри новини – само пет процента от анкетираните смятат, че САЩ в момента са в разгара на рецесия, което е „много по-малко“ от 19-те процента в предишното икономическо проучване, заяви в изявление президентът на NABE Джулия Коронадо.

Евростат: България е с най-нисък БВП на човек в ЕС за 2022 година, Гърция се присъединява към 3-те най-бедни държави

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

 

Подобни статии

Back to top button