Последни новиниСвят

Илон Мъск чипира маймуна и я научи да играе компютърни игри

Старъпът Neuralink на Илон Мъск успешно вкара невроимплант в мозъка на примат, след което експерименталното животно успяло да се научи да играе на компютърни игри. Това съобщи самият милиардер, цитиран от Блумбърг и БНТ.

 

Маймуната е била чипирана с безжичен имплант в черепа с малки проводници. Приматът е станал способен да играе видео игри с помощта на своя ум. Както отбеляза Мъск, животното се справя чудесно и е „щастливо“.

 

Системата е в състояние да работи и с няколко чипирани животни, които например да играят на видеоигра в мрежа. Играта е била подобна на пинг-понг – една от първите компютърни игри.

 

Мъск обеща, че след около месец ще покаже видео, в което примати играят на видеоигри.

 

В действителност Мъск експериментира с маймуни от 2019 година, а може би и от по-рано. Тогава той разкри, че целта на проекта е създаването на надежден и бърз интерфейс между мозък и компютър.

 

Първата и непосредствена цел на Neuralink е да помогне на много болни хора да върнат контрола над тялото си. Предишни експерименти са доказали, че благодарение на мозъчни импланти парализирани маймуни могат отново да вървят и управляват крайниците си.

 

Най-богатият човек на планетата обаче има далеч по-амбициозна цел.

 

Според Илон Мъск Neuralink ще позволи сливането на изкуствен интелект и човек в едно, ще повиши възможностите на човешкия вид и ще е ключов за неговото оцеляване. Технологията би повишила способностите на всеки индивид, би могла да реализира технологична телепатия и дори да създаде „интернет между хора“ или мрежа от „мозъци и мисли“.

 

Според някои в бъдеще ще е възможно да гласувате директно с ума си, докато сте вкъщи, което е увеличи съществено демократизацията на човешкото общество.

 

Скептиците се страхуват, че това Neuralink би унищожил неприкосновеността на мислите на всеки човек и би довел до осъществяването на тоталитарен режим от напълно нов „кибер“ вид.

 

Радев обяви: Ще се кандидатирам за втори мандат (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button