BulletinНа ФокусПоследни новиниСпорт

Илиана Раева на 60 години

Илиана Раева, легендата на българската художествена гимнастика, навършва днес 60 години. 

Тя винаги е била на върха на спорта – още през 1979 на Световното първенство в Англия взима 4-то място в многобоя, сребърен на топка и извоюва златен медал на бухалки, след като за първи път в историята на художествената гимнастика съдиите увеличават нейната оценка, след бурен протест от английската публика. 

Вестник „Таймс“ я нарича „Диамантената българка“. 

Още следващата година се връща с невероятен успех на Европейското първенство в Нидерландия – златен медал на въже, златен медал на обръч и златен медал на бухалки, както и един сребърен медал – с лента.

През 1981 на Световното първенство в Мюнхен печели сребърен медал с лента и бронзов с въже.

1982 година на Европейското в Норвегия взима бронзови медали в многобоя, въже, обръч, бухалки и лента.

1983 година тя взима бронзови медали на обръч и лента.

След края на кариерата 

Илиана Раева създава собствен клуб по художествена гимнастина, след което през 1999 оглавява Треньорския съвет към Българската федерация по художествена гимнастика, а през 2000 година е водач на делегацията на отбора по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Сидни (Австралия).

През 2004 г. става старши-треньор на българския ансамбъл и води момичетата до бронзови медали на олимпийските игри в Атина.

От 2007 до 2012 е главен треньор на националния отбор по художествена гимнастина. С нея начело България печели бронзови медали на Световното в Москва, световна титла на ленти и обръчи във Франция и сребърен медал на ленти и обръчи, както и бронз на пет топки на Европейското първенство в Русия.

От 2012 година Илиана Раева е начело на Българската федерация по художествена гимнастика и води България до възвръщане на славата ни в спорта.

Следват световна титла от Турция, бронзови медали на олимпийските игри в Бразилия, световна титла на ансамбъла на Световното в България през 2022.

Скоро тя поведе ансамбъла до историческа първа олимпийска титла за България в художествената гимнастика на Олимпийските игри в Токио, Япония, през 2021 година.

Екипът на Бюлетин и пожелава много успехи и здраве и да продължи да води България до нови успехи!

Подобни статии

Back to top button