На ФокусПоследни новиниСпорт

Илиана Раева получава орден „Стара планина“ първа степен за заслуги в областта на спорта

Навръх 60-годишния й рожден ден, Министерският съвет прие Решение за предложение до Президента на Република България Румен Радев за награждаване на Илиана Раева с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големите й заслуги към Република България в областта на спорта. 

Предложението е на министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

В мотивите за решението се споделят много победи, които Раева е постигнала по пътя си като гимнастичка, като треньор, като създател на първия частен спортен клуб по художествена гимнастика и шампиони, като треньор и старши треньор в националния отбор по художествена гимнастика, а по-късно и като член на Управителния съвет, председател на треньорския съвет и председател на Управителния съвет на БФХГ. 

Постиженията в състезателната й кариера са: 

6-то място многобой на Световно първенство в Мадрид през 1978 г.; 
4-то място многобой, 2-ро място финал топка, 1 -во място и световна титла на бухалки на Световно първенство в Лондон през 1979 г.; 
1-во място многобой – абсолютен европейски шампион, 1-во място финали на въже, обръч, бухалки и 2-ро място финал лента на Европейско първенство в Амстердам през 1980 г.; 
2-ро място многобой, 2-ро място финал обръч, 3-то място финал въже и 2-ро място финал лента на Световно първенство в Мюнхен през 1981 г.; 
3-то място многобой, 3-то място финал въже, обръч, бухалки и лента на Европейско първенство в Ставангер през 1982 г.; 
4-то място многобой, 2-ро място финал обръч и бухалки и трето място финал въже на Световна купа в Белград през 1983 г. 

Треньорската си кариера Илиана Раева започва в „Клуб по художествена гимнастика „Левски“ гр. София, след което през 1993 г. основава „Клуб по художествена гимнастика „Илиана“, като състезателите на клуба до днес са многократни шампиони на България в различни възрасти и неизменно присъстват в съставите на националните ни отбори по художествена гимнастика. 

Като старши треньор на националния отбор по художествена гимнастика ансамбъл жени печели бронзов медал от Олимпийските игри в Атина през 2004 г., Световна титла от Световното първенство в Монпелие през 2011 г., 5-то място на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. 

През 2012 г. г-жа Раева е избрана за председател на БФХГ. Докато БФХГ е под нейно ръководство, българският национален отбор по художествена гимнастика завоюва многобройни медали от Световни, Европейски първенства и Световни купи, става многократен носител на световната купа, завоюва абсолютна европейска титла в отборното 2022 г., абсолютна световна титла на ансамбъл жени 2013 г. и 2022 г. 

През 2016 г. националният отбор по художествена гимнастика печели бронзов медал на Олимпийските игри в Рио, а през 2021 г. завоюва историческия първи златен медал на Олимпийските игри в Токио. Ръководена от Илиана Раева, БФХГ е организирала 12 световни купи, 12 международни турнира, две световни първенства /през 2018 г. и 2022 г./ и едно европейско първенство /през 2021 г./ на територията на Република България. 

Награждаването на Илиана Раева е огромно признание за приноса й за развитието на спорта художествена гимнастика в страната ни, както и за издигането на престижа на България сред международната общност.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Никола, шестокласникът който загаси пожар в Бургас: „Пак бих помогнал“

Подобни статии

Back to top button