Последни новиниСвят

Има ли конспирация зад огромните пожари в Сибир?

Огромните пожари, обхванали горите в Сибир, са запалени умишлено. Това заявиха от прокуратурата в Русия.

Според разследващите огънят, който е обхванал два и половина милиона хектара, е запален, за да се прикрият следи от незаконна сеч.

Екоактивисти, обаче, твърдят, че опожарените гори са два пъти повече като размер и са нанени почти непоправими щети за природата в този регион.

В опитите да се загасят огромните пожари са включени стотици пожарникари и войници, както и десетки единици техника, включително самолети и хеликоптери.

„Сваляме температурата, така че наземните екипи да могат да работят в близост до огъня. Когато температурата е прекалено висока те не могат дори да се доближат до огнения фронт”, обясни Витали Зайцев, който е пилот на самолет за гасене на пожари.

„Езерото Байкал е заобиколено от планини, районът е много трудно достъпен. Това не е равнина и работата ни е много специфична. Взимаме вода от Байкал и я вдигаме, за да преодолеем планинската верига – на височина от около 1500-2000 м”, Заяви Дмитри Пушкарев – пилот на самолет.

Припомняме, че в началото на огнения ад именно властите в Русия заявиха, че няма да се пристъпва към гасенето на пожарите, защото цената на операциите би била много по-висока, отколкото предполагаемите щети.

След като черни облаци пушек обхваната стотици километри около Сибир обаче и станаха предпоставка за заплаха за живота и здравето на хората, започнаха операции по гасенето на огъня, които продължават от седмици. 

Намериха захвърлени на произвола десетки епруветки с кръв

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button