BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Иран нападна Израел

Иран нападна Израел късно снощи с удар от дронове-камикадзе и ракети, които бяха пуснати в отговор на удара на Израел над иранското посолство в Сирия. По-рано през месеца Израел предприе удар над дипломатическата мисия, при която загинаха няколко души и от иранската страна заявиха, че това е в разрез с международното право и Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

През нощта бяха публикувани различни видеа по социалните мрежи, за които се предполагаше, че са от ракетните удари и дроновете на Иран, но досега няма потвърждение за конкретни попадения. Според Иран атаката е тристепенна – първо са изпратени дроновете, като втората е комбинация от дронове и ракети, а третата е от балистични ракети. Повечето от тях са концентрирани в южната част на Израел. 

САЩ веднага реагира над атаките и президентът Байдън заяви, че е готов да защити Израел от всякаква агресия, а самолети на САЩ са били на линия да свалят част от дроновете, които летят до държавата. Великобритания също е вдигнала свои изтребители, които се намират в Кипър, с цел да предотврати атаката над държавата. 

Редица други американски политици изразиха своята подкрепа към държавата и дори призоваха да бъдат пренасочени допълнителни средства и усилия към защитата на въздушното й пространство. Някои политици от двете партии, демократическата и републиканската, все пак изразиха притеснението да не се стигне до ескалация на конфликта при отвръщане на огъня от страна на Израел.

Малко след новината за изпратените дронове Иран публикува съобщение от официалната си страница в Х на дипломатическата мисия към ООН, че това е било отвръщане на огъня за атаката върху посолството и счита случаят за приключил. Те все пак предупредиха САЩ да не се месят в този конфликт.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Преизбраха Кристалина Георгиев за още 5 години начело на Международния валутен фонд

Подобни статии

Back to top button