You are currently viewing „Искат да ни пробутат един стар строеж“: Родители на протест за истинска детска болница (СНИМКИ)

„Искат да ни пробутат един стар строеж“: Родители на протест за истинска детска болница (СНИМКИ)

„Искаме болница, от която да не ни е страх“. Това заявиха много от родителите, отишли днес на протест пред Министерския съвет с искане за построяване на изцяло нова детска болница. Демонстрантите бяха недоволни от решение да се използва 40-годишен строеж в сградата на „Александровска“ болница за изграждане на педиатрия. 

 

Допълнително недоволство у тях предизвика провелата се вчера среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по въпроса, на която граждани не са били поканени.

 

„Продължава да се игнорират тези 85 000 души, които подписаха петиция, която е част от това да имаме една модерна детска болница. Опитват се да се правят компромиси, да се заобикалят архитектурните норми, нормите за строителство, нормите за геодезия, всички норми“, обясни Георги Богданов от Национална мрежа за децата.

 

болница, протест

 

На срещата в МРРБ е взето решение здравното министерство да задвижи узаконяването на инвестиционното намерение за недостроената сграда, избрана от предишното правителство.

 

А на площада пред Министерския съвет днес се появи плакат с надпис: „Измамата на Ананиев за 95 млн. лв.“

 

Организаторите на протеста от инициативния комитет „За истинска детска болница“ са категорични, че първо трябва да се направи анализ на нуждите на детското здравеопазване, да се разпише стратегия за развитие на кадрите и на детското здравеопазване, а бъдещата сграда да бъде функция на това.

 

болница, протест

 

Миналата седмица от инициативния комитет внесоха петиция с над 65 хиляди подписа за прекратяване на договора с дружеството „Главболгарстрой“, което трябва да реализира инвестиционното намерение за превръщане на съществуващата сграда в детска болница. Към момента подписите в петицията вече са близо 90 хиляди.

 

Теодора Овчарова, която е родител, е на протеста, защото е убедена, че вече е крайно време да се постигне целта им за функционираща, истинска детска болница, стъпила на здрави основи и гледаща към бъдещето.

 

„Аз искам детска болница с нормални стаи, със зеленина за децата. Искаме всичко да е на едно място, а не да разкарваме нашите деца насам-натам за изследвания, за скенери. Крайно време е всичко това да бъде събрано на едно място и да улесним максимално този болезнен процес – както за родителите, така и за децата“, коментира тя, цитирана от БГНЕС.

 

Тук е и Михаела Димитрова, която е учител и майка на две деца.

 

болница, протест

 

„Тук сме, защото няма истинска болница, няма истинско лечение, няма истинска подкрепа, няма нищо. Искат да ни пробутат един стар строеж, който е негоден за тази цел. Ние си мислим, че децата ни заслужават много повече“, убедена е тя.

 

Според нея съществуващите детски отделения по различни болници не вършат работа и често необходимостта от това да се обикаля в търсене на правилния лекар коства здравето и живота на малките пациенти и подчерта, че всеки ден умират деца.

 

В началото на днешното правителствено заседание служебният премиер Стефан Янев се обърна към колегите си от здравеопазването д-р Кацаров и от регионалното развитие – министър Комитова, да направят среща с протестиращите родители и да им обърнат внимание.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК