You are currently viewing Искат заличаване на регистрацията на Панов-Касимова заради нарушаване на Конституцията
снимка: Фейсбук

Искат заличаване на регистрацията на Панов-Касимова заради нарушаване на Конституцията

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от вицепрезидента на Лозан Панов и настоява за отмяна на регистрацията на кандидатпрезидентската двойка за нарушение на основния закон на страната.

 

В жалбата се посочва, че Мария Касимова-Моасе не е живяла в България през последните 6 години, което представлява нарушение на Конституцията и не й позволява да се кандидатира за поста на вицепрезидент. Според изискването на основния ни закон Моасе трябва да е пребивавала в родината през последните 5 години.

 

Според чл. 93, ал. 2 от Конституцията, право да се кандидатира има всеки български гражданин, който отговаря на условията за избор на депутат и за президент, има навършени 40 години и когато фактически и трайно е пребивавал на територията на страната през повече от половината време за всяка от петте години, предхождащи датата на избора, тоест, поне 6 месеца без прекъсване.

 

За живеене в страната, по смисъла Конституцията, се приема и престоят в чужбина за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

 

„Повод да обърнем внимание на ВАС взехме от няколко интервюта на въпросната госпожа Касимова-Моасе, в които пред национални медии тя гордо заявява, че от 2015 г. не живее в България. И го казва с патос и без съжаление“, посочват вносителите на жалбата.

 

„Решението на ЦИК за регистрация на кандидатпрезидентската двойка следва да бъде отменено на осн. чл. 146, т. 4 от АПК, тъй като противоречи на материалноправни разпоредби, и то на върховния закон в страната, а именно Конституцията на Република България“, посочват от ВМРО.

 

Съгласно Изборния кодекс всеки кандидат за президент и вицепрезидент попълва и декларация, че отговаря на условията. Според вносителите на жалбата във ВАС Мария Касимова-Моасе следва да бъде подведена под наказателна отговорност, защото не е налице изпълнение на едно от условията по закон.

 

Самата Мария Касимова-Моасе твърди в профила си във Фейсбук, че отговаря на законовите изисквания в отговор на запитване към нея.

 

„Напротив, живея тук и никога не съм живяла на други място. Пребивавала съм при съпруга си в рамките на Европейския съюз, за да мога да съм до него, тъй като той не е българин. Но винаги съм била гражданин тук, имам си адрес тук, работата и децата ми са тук и това е лесно доказуемо. Разбирам притеснението Ви, но то просто не се основава на реалността и затова Ви казвам как е. Пътувала съм често, но никога не съм си сменяла местоживеенето. И съм била много повече от шест месеца годишно в България през тези години. Прав сте да се интересувате и аз Ви благодаря за будността!“, отговаря тя на Константин Венков.

 

Източник: Dir.bg

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК