На ФокусПоследни новиниСвят

Испанка стана първият депутат в Европа със синдром на Даун

В продължение на десетилетия тя се бори да гарантира, че хората с интелектуални затруднения са част от разговора. Мащабът на постигнатия от нея напредък стана видим, когато Мар Галсеран стана първият испански депутат със синдром на Даун.

„Това е безпрецедентно“, каза 45-годишната жена пред „Гардиън“. „Обществото започва да вижда, че хората със синдрома на Даун могат да допринесат много. Но пътят е много дълъг“.

Нейният подвиг се подготвя от десетилетия. Когато Галсеран е на 18 години, тя се присъединява към консервативната Народна партия (НП), привлечена от това, което тя описва като прегръдка на традициите.

Бавно си проправя път нагоре по партийния апарат. Ангажираността ѝ се отплаща през май миналата година, когато е добавена като 20-то име в списъка с кандидати, които ПП издига на регионалните избори във Валенсия.

Скоро след това се появява новината, че Галсеран е получила място в регионалния парламент. „Добре дошла, Мар“, написа в социалните мрежи лидерът на НП в региона Карлос Мазон. „Страхотна новина за политиката, която преодолява бариерите“.

Постижението катапултира Галсеран на върха в редиците на шепата хора със синдрома на Даун, които са преодолели бариерите, за да влязат в света на политиката. През 2020 г. Елеонор Лалу стана първият човек с генетичното заболяване във Франция, избран на публична длъжност, като член на градския съвет в северния град Арас, а ирландецът Финтан Брей беше приветстван за това, че е влязъл в историята, след като през 2022 г. беше избран на политическа позиция в страната.

В Испания пътят на Галсеран в политиката беше проправен от Анхела Бачилер, която през 2013 г. стана първият в Испания градски съветник със синдрома на Даун в северния град Валядолид.

Според испанската федерация на синдрома на Даун обаче Галсеран може да е първият в Европа, който влиза в регионален или национален парламент.

„Не сме чували за никой друг“, казва Агустин Матия Амор от Даун Испания. „Това е огромна стъпка напред и пример за истинско приобщаване.“

Той побърза да отбележи, че постижението е отражение и на десетилетията, които Галсеран е прекарала в работа за подобряване на статута на хората със синдром на Даун в Испания. В продължение на повече от 20 години Галсеран е работила като държавен служител във Валенсия, като в последно време е помагала за изработването на политика за приобщаване, като към това се прибавят и четирите години, прекарани начело на Asindown, валенсианска организация, посветена на подпомагането на семейства с деца със синдром на Даун.

„Това е едновременно чудесна новина и признание за нейната работа и многобройните инициативи, в които е участвала“, каза Матия Амор. „Това е добър пример за това какво е възможно“.

Въпреки че клетвата на Галсеран през септември беше приветствана от испанските медии, тя заяви, че реакциите в интернет са били смесени. „В социалните медии може да се намерят най-различни неща“, каза тя. „Има хора, които ме подкрепят. Но има и други, които смятат, че не съм способна. Но това са хора, които не познават нито мен, нито произхода ми“.

Докато се запознава с новата си роля, тя я описва като огромна отговорност. „Искам да се науча как да го правя добре, за валенсианците и по-важното – за тези от нас, които имат различни способности“.

В крайна сметка тя се надява, че присъствието ѝ в регионалния парламент ще помогне за премахването на многобройните предразсъдъци, които продължават да битуват в обществото, особено когато става въпрос за хората със синдрома на Даун.

„Искам хората да ме възприемат като личност, а не само заради увреждането ми“, заяви Галсеран.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Открити са разхлабени болтове на самолетите Boeing 737 MAX 9

Подобни статии

Back to top button