На ФокусСвят

Италианецът Давид-Мария Сасоли поема председателството на ЕП

С 345 гласа новите евродепутати избраха италианеца Давид-Мария Сасоли за председател на ЕП. Той ще оглави институцията за две години и половина, след което ще предаде щафетата на член на Европейска народна партия за останалата част от 5-годишния мандат. Сасоли бе избран при второто гласуване, след като водеше в първия кръг.

В гласуването бяха подадени 667 действителни гласа. Ян Захрадил получи 160 гласа, а Ска Келер 119.

В първия кръг Давид-Мария Сасоли получи 325 гласа от необходими да спечели 332, Ска Келер (Зелени) – 133 гласа, Сира Рего (Европейска обединена левица) – 42, Ян Захрадил (Чехия) – 162 гласа. 73 гласа са били недействителни. Не бяха издигнати нови кандидати за втория кръг. В гласуването участваха 735 евродепутати.

Заседанието председателства Антонио Таяни.

От 2009 г. Сасоли е евродепутат, а преди това е имал дълга кариера на журналист в италиански вестници, информационни агенции и телевизии. В последните пет години той бе един от 14-те заместник-председатели на ЕП. За втори пореден мандат ЕП ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, какъвто бе и досегашният председател на институцията Антонио Таяни.

В първите си думи Сасоли заяви, че ЕП има нужда от ново мислене, мъдрост и смелост, за да се върне ЕС към духа на основателите на Общността. На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса на сближаване, да отчитаме нуждите на гражданите. Постигнахме добър резултат, макар да искахме още повече, добави той.

Сасоли говори за отношението към различните вероизповедания, опазването на природата, правата на сексуалните малцинства, общите свободи. Той призова да се отговори на младежите, които настояват за по-добра защита на околната среда, както и за преодоляване на различията и борба с национализма.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button