You are currently viewing ИТН сменили в посления момент кандидата си за премиер. ИБГНИ отказали да подкрепят спрягания Петър Илиев

ИТН сменили в посления момент кандидата си за премиер. ИБГНИ отказали да подкрепят спрягания Петър Илиев

Изненада в последния момент. След като в последните дни в медиите циркулираше информацията, че кандидатът за премиер на „Има такъв народ“ ще бъде Петър Илиев, днес от партията издигнаха кандидатурата на депутата си Пламен Николов. Смяната станала в последния момент, стана ясно от думите на Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“ в предаването „Лице в лице“ по бТВ. 

 

„Днес имахме среща с ръководството на „Има такъв народ“, на която попитахме кой ще бъде кандидатът за премиер. Разговорът беше: „Бихте ли подкрепили кандидатура подобна на Петър Илиев? Отговорът беше не“, каза Хаджигенов в предаването. 

 

Той обясни, че след разговори в парламентарната си група са преценили, че той че не е достатъчно подходящ.

 

Тепърва ще обсъждаме новия кандидат за премиер Пламен Николов“, добави Хаджигенов.

 

Подкрепата на ИБГНИ за кабинета на ИТН все още остава неясна, но Хаджигенов изрази мнението, че има възможност кабинетът да бъде одобрен.

 

По-късно коментар пред журналисти пред парламента направи и лидерът на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова. 

 

„Изразявам задоволство, че четири от проритетите. които обяви кандидатът за премиер на „Има такъв народ“ съвпадат с приоритетите ИБГНИ. Оценявам положително, че Тошко Йорданов обяви, че подкрепата от ИБГНИ и ДБ е важна, защото такова е очакването на българските граждани, на хората от протеста да има правителство на промяната, а не на подмяната.“

 

Подкрепата за проектокабинета на ИТН от страна на ИБГНИ обаче остава неясна, потвърди и Мая Манолова. Везните ще наклони персоналният състав на правителство, който ще предложат от партията на Слави Трифонов.

 

„Ще изчакаме следващата седмица, срещите, които ще проведе канд за премиер с парламентарните групи. Ще искаме да чуем неговите ангажименти за сроковете, в които трябва да бъде направена съдебната реформа, за начина на преизчисляване на пенсиите, за социалната политика, за подкрепата за фирмите. Ще вземем нашето крайно решение след като видим предложението за персонален състав на кабинета“, категорична бе Манолова. 

 

Тя допълни, че очаква Пламен Николов да проведе конструктивен разговор с политическите сили по общите приоритети. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК