Иван Гешев: Няма да си тръгна сам от поста

Иван Гешев: Няма да си тръгна сам от поста

Вече няколко часа Висшият съдебен съвет заседава по предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. За да бъде одобрено искането на министъра, за освобождаването на Гешев трябва да гласуват поне 17 от общо 22-мата членове на органа.

 

Според специализти обаче това е малко вероятно заради факта, че главният прокурор бе избран преди почти две години с 20 гласа „за“ и само 4 „против“.

 

Пред членовете на ВСС по време на обсъждането Иван Гешев категорично заяви, че няма да напусне доброволно поста си.

 

„За разлика от един наш колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам ВСС. Няма да участвам в съответните гласувания, ако се проявят такива. Функциите на главния прокурор са две – надзор за законност и методическо ръководство. Вие трябва да обосновете с кои действия съм нарушил тези правомощия“ заяви още той.

 

Той остава на мнението, че не е извършил нарушенията, в които го обвиняват членовете на служебния кабинет. Според главния прокурор предложението за прекратяване на неговия мандат е политически акт, чиято цел е компрометиране и делегитимиране на ВСС, овладяване на част от съдебната власт или цялата, и нарушаване на върховенството на закона.

 

„Държа да отбележа, че поставените въпроси от проф. Стоилов, са обсъждани при избирането ми на главен прокурор. На същото основание се иска процедура за отстраняването ми, което е юридически нонсенс. Тези въпроси са поставяни от различни организации, включително бяха обсъдени октомври, когато Лозан Панов внесе удобно искане от Съюза на съдиите в България“, продължи Гешев.

 

В началото на заседанието Янаки Стоилов изложи мотивите, с които иска освобождаването на Гешев – разгласяване незаконно и тенденциозно на данни, събрани със специални разузнавателни средства. Според министъра имало и тенденциозност при разследването на обществено значими сигнали като снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, както и по делото КТБ.

 

В мотивите, основани на сигнал от вътрешния министър Бойко Рашков, Стоилов посочи, че има данни за действия на главния прокурор накърняващи престижа на съдебната власт, както и за тежки нарушения на служебните задължения.

 

„В информацията на министъра на вътрешните работи се съдържат също данни и твърдения за извършени от Иван Гешев престъпления. Те би следвало да се разглеждат по друг ред, поради което на вашето внимание поставям само въпросите от компетентността на ВСС”, каза Стоилов.

 

И допълни:

 

„Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост, а недосегаеми лица в правовата държава няма“, каза Янаки Стоилов по време на заседанието днес. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК