БългарияНа ФокусПоследни новини

Изборите – подарък от сглобката за „Възраждане“

Предсрочни парламентарни избори могат да изкачат партия “Възраждане” до втора позиция в парламента, прогнозира професор Михаил Константинов. Той бе категоричен, че единствено националистическата партия на Костадин Костадинов при предсрочен вот ще увеличи значително резултата си, а за ППДБ прогнозира срив в резултата и 50 депутати в следващ парламент, вместо досегашните 63. В момента “Възраждане” са четвърта политическа сила с 34 депутата, в началото на 49-ото НС бяха трети с 37, но трима бяха изключени.

В проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) се твърди, че “Възраждане” ще вкара трима евродепутати на изборите на 9 юни. Същият шанс имат и ППДБ, а ГЕРБ са първи с шанс за шестима представители в Брюксел.

След като парламентът гласува отказа на Мария Габриел от премиерския пост, се очаква президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат на ППДБ. В декларация с абсурден текст Атанас Атанасов обяви този мандат за национален и каза, че канят ГЕРБ да реализират втория мандат като съставят на правителство с “взаимноприемлив” кандидат за премиер и настоящия състав на Министерския съвет. Атанасов каза и че дават срок на ГЕРБ до деня за връчване на мандата за отговор. Той увери, че ако от партията на Борисов отхвърлят предложението им, те ще върнат мандата. Това означава, че още в сряда следобед, когато ППДБ са поканени на “Дондуков” 2 ще има отказ от реализиране и на втория проучвателен мандат.

ГЕРБ отговориха скоростно, казаха че няма да участват нито във втори, нито в трети мандат.

“Нека българските граждани, чрез избори решат кой и как трябва да управлява България”, пише в отговора на ГЕРБ, в края на която стои подписът на Бойко Борисов.

“Цинично е да бъдем плашени с несъвършенствата на новата Конституция в частта за служебен кабинет именно от хората, които я изработиха и които оказаха брутален натиск върху всички членове на правна комисия и върху цялото Народно събрание да бъде приета до края на миналата година. Конституциите следва да се изработват така, че да имат дълъг срок на годност, а не само от Коледа до Великден”, пише още в отговора на ГЕРБ.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

 

Подобни статии

Back to top button