You are currently viewing Изборният ден в страната започна нормално

Изборният ден в страната започна нормално

Точно в 7 часа тази сутрин започна изборният ден навсякъде в страната. Към момента няма данни за проблеми с устройствата за гласуване или нарушения на изборния процес. 

 

1717 секции са подготвени в София, в 681 секции ще се гласува с по 2 машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000.

 

В 51-во училище в София има най-много секционни избирателни комисии. Секциите в училището са 18.

 

Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

 

Има налични бюлетини.

 

Изборният ден започна без проблеми точно в 7 часа сутринта и във Варна, при спазване на всички мерки за безопасност – носене на маски и измерване на температурата още на входа.

 

Във Френската езикова гимназия още рано сутринта вече имаше желаещи, дошли да упражнят правото си на глас.

 

Във Варна 410 хиляди души в областта имат право да гласуват. За Варна това са 300 хиляди души.

 

668 са секциите в областта, 415 за Варна.

 

543 са машините във Варна, като в 239 секции в града ще може да се гласува с две машини.

 

5 000 варненци са под карантина, но само 140 са подали документи за гласуване с мобилна секция.

 

110 трудноподвижни варненци са заявили желание да гласуват чрез подвижни урни. По един мобилен кабинет ще има във всеки един от петте варненски района, където ще могат да гласуват възрастни хора или незрящи.

 

Изборният ден в Стара Загора започна спокойно, без нарушения. Избирателните секции в областта са 508, 14 от тях са обособени като COVID секции. В 10 от секциите в областта ще се гласува с подвижни машини.

 

В Пловдив имащите право на глас са над 300 000, а броят на разкритите секционни избирателни комисии 481. В 4 секции с под 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. В по-голямата част от секциите машините ще са по 2, а в близо 20 секции в районите „Централен“ и „Южен“- по 3 заради повечето избиратели в тях.

 

487 избирателни секции отварят врати в Хасковска област. Избирателите, които могат да упражнят своя вот, са 232 337.

 

Близо 156 000 души са избирателите в област Враца. Те могат да гласуват в 330 секции. От тях с машинен вот са 231. Всички устройства са изправни с изключение на секцията в село Малорад.

 

Малко над 205 000 са избирателите в Русенска област. Ще бъдат отворени 342 секции. Най-много са те в Русе, а най-малко – в община Борово.

 

В Сливенска област правото си на глас днес ще могат да упражнят 154 767 избиратели. Те ще гласуват в 306 избирателни секции, в които работят 2 398 души. Най-младият член на СИК е 18-годишно момиче, а най-възрастният – жена на 82 години.

 

Много повече наши изселници в Турция пристигат у нас за днешния вот в сравнение с предишни избори. Това твърдят завърнали се да гласуват в района на Кърджали. Те разказват, че пътуват с безплатни автобуси, а тези, които използват личните си автомобили, получават пари за горивото.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК