Последни новиниСвят

Изчезването на 3-годишната Мадлин – истинска мистерия с трагичен край

Едно от най-заплетените изчезвания в историята, обвито в мистерия, е напът да бъде разкрито. Става дума за отвличането на 3-годишната Мадлин Маккан. То се случва преди 16 години и до днес остава неразкрито. 

 

Разследването обаче има напредък – вече има заподозрян за отвличането, а чат между педофили разкри някои детайли. Съдбата на русокосото момиченце обаче остава неизвестна. А възможността то да е живо – клони към нула. 

 

КАК ИЗЧЕЗВА МАДЛИН

 

Семейството на Мадлин отива на почивка в слънчева Португалия. Малкото португалско село Прая де Луш в южната част на страната, край морето, с бели къщи.

 

Местните жители разказват, че до 80-те години на миналия век това е най-безопасното място на Земята, а след това селището става транзитен пункт за трафик на наркотици от Мароко за европейски страни. Появяват се банди, но това не се отразява на притока на туристи.

 

Много от тях са от Великобритания и северна Европа. В туристическия комплекс „Оушън клуб“ отсядат предимно хора от средната класа. Дву- и триетажни вили, няколко басейна, детска площадка, няколко бара и ресторант.

 

В края на април тук пристигат семейство Маккан – лекарите Кейт и Джери и трите им деца, Мадлин, Шон и Амели. Те са с група приятели, също с деца.

 

Мадлин Маккан, чат
Мадлин Маккан

 

Родителите приспиват момиченцето и по-малките й брат и сестра близнаци, и отиват до близкия ресторант. Той е едва на 50 метра от къщичката, в която е отседнало семейството.

 

Вечерта на 3 май 2007 г., в предпоследния ден на ваканцията, Кейт и Джери през половин час се връщатт до къщата, за да проверят дали с децата всичко е наред. Всичко е спокойно.

 

Около 22:00 ч. Кейт тръгва към стаята, изведнъж вратата пред нея се хлопва от порив на вятъра. Тя отваря и вижда, че прозорецът е отворен, а Мадлин я няма.

 

„Помислих си, че не може да бъде“, спомня си Джери Маккан в интервю за „Ивнинг Стандарт“.

 

Започнах да търся из спалнята, след това из целия апартамент, всяко местенце, не вярвах на това, което каза Кейт, допълва той.

 

ПРОПУСКИ В РАЗСЛЕДВАНЕТО

 

Родителите викат полиция, която пристига бързо, но действията й не могат да се определят като ефективни. Изчезването на човек в Португалия не се смята за престъпление, което трябва да бъде разследвано незабавно, освен това за различни престъпления отговарят различни, лошо координирани помежду си подразделения.

 

По-късно британските медии критикуват полицията: най-малко 20 души са влизали в апартамента преди да бъде отцепен, в цялата стая е имало следи от минаващите хора. 10 часа отнема даването на описание на момиченцето на граничните служби и морската полиция.

 

Сутринта на 4 май семейство Маккан уведомява за случилото се британското посолство в Лисабон и външното министерство на Великобритания. Приятелите им разказват на медиите за изчезналото дете. До вечерта кореспонденти на десетина британски издания вече са в Прая де Луш.

 

Мадлин Маккан
Маделин Маккан

 

През следващите 12 години историята на Мадлин Маккан става национална. Всички големи британски таблоиди все още имат специални секции, посветени на този случай и те се актуализират поне през няколко месеца.

 

МРЕЖА ОТ ЗАПОДОЗРЕНИ, НО НИКАКВИ ДОКАЗАТЕЛСТВА

 

Първоначално разследването се води от португалците под ръководството на началника на криминалната полиция в региона Гонсало Амарал. По време на първите разпити Джейн Танер, една от спътниците на семейство Маккан, казва, че около половин час преди да открият, че момиченцето е изчезнало, тя напуснала ресторанта, за да види своето дете.

 

Мадлин Маккан

 

По пътя срещнала познат, разговаряла с него и видяла от другата страна на улицата да минава невисок мъж, който носел дете в розова пижама. Едва няколко години по-късно британската полиция стига до заключението, че мъжът не е замесен в изчезването на Мадлин.

 

ПОДОЗРЕНИЯТА ПАДАТ ВЪРХУ РОДИТЕЛИТЕ

 

Следващите заподозрени са самите Кейт и Джери Маккан. Полицията ги подозирала, че неволно са убили дъщеря си, като са й дали по-голяма доза сънотворни, а след това са се отървали от тялото й.

 

ДНК от Мадлен е открита в багажника на колата, която семейството е наело за почивката. Родителите категорично отхвърлят да имат вина и заявяват, че нито те, нито децата им са приемали каквито и да е лекарства, а ДНК анализът в португалската лаборатория е извършен с твърде малко генетичен материал и съответно вероятността от грешка е много висока.

 

Мадлин Маккан

 

Маккан остават заподозрени до есента на 2007 г., след което подозренията са свалени и те се връщат във Великобритания.

 

ВИНОВНИК И В ПОЛИЦИЯТА

 

Самият Гонсало Амарал, който отговаря за разследването, е замесен в престъпление: той скрил, че подчинените му са измъчвали заподозрян в убийството на 8-годишно дете през 2004 г. Уволнен е и вече в пенсия пише две книги, в които се опитва да докаже вината на родителите за смъртта на Мадлин.

 

В отговор той получава съдебен иск за клевета и губи делото.

 

НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВИСОКО НИВО

 

През 2011 г. Тереза ​​Мей, която тогава е вътрешен министър, открива ново разследване за изчезването на Мадлин, с което се заемат Скотланд ярд и португалската полиция. Основната версия е отвличане на детето, но не се стига до значителни резултати.

 

Мадлин Маккан

 

Потенциалните заподозрени са или мъртви, или успяват да докажат, че нямат нищо общо с отвличането. В. „Телеграф“ пише през 2016 г., че сред заподозрените е и внук на Зигмунд Фройд – Клемент Фройд, който е починал през 2009 г., британски политик и телевизионен водещ.

 

След смъртта на Клемент Фройд става ясно, че е бил замесен в педофилия и семейството му признава това, но казва, че по време на изчезването на Мадлин той не е бил в Португалия.

 

Според публикации в таблоиди, заподозрян е и британският консултант по недвижими имоти Робърт Мурат, който живее в Португалия. Той завежда дело за 600 000 лири.

 

През май 2017 г., когато се навършват 10 години от изчезването на момиченцето, „Индипендънт“ обобщава резултатите от разследването и посочва основните теории за изчезването на Мади: отвличане и изнасяне в робство в чужбина; убийство от крадец, който не е очаквал да намери деца в апартамента; убийство на момичето от непознат педофил; инцидент – детето може да се е събудило, да е излязло навън и да е паднало в кладенец.

 

В публикацията се споменава и „Родителско участие“, но не като приоритетна версия.

 

Така или иначе по всяка от теориите има много съмнения и контрааргументи. През ноември миналата година британските власти осигуриха финансиране за издирване на момичето. За разследването досега са похарчени 11 милиона паунда.

 

ПОСЛЕДНИТЕ СЛЕДИ

 

В началото на месец юни Скотланд ярд“ обяви, че има нов заподозрян за изчезването на Мадлин Маккан преди 13 години. 43-годишният германец в момента е в затвора заради други обвинения, но има данни, че той се е намирал в близост до хотела в Прайя де ла Луж, откъдето е изчезнало британчето

 

Според разследването на „Скотланд ярд“ мъжът, чието име не се споменава, трябва да е бил на около 30 години, когато е изчезнала Мадлин.

 

Разследващите са установили, че той се е намирал в същия курорт в Португалия когато момиченцето е изчезнало. Те успяват да възстановят това по телефонни разговори на мъжа.Според наличните доказателства и свидетелски показания Мадлин е изчезнала между 9 и 10 ч. вечерта от хотелската си стая, а заподозреният е провел телефонен разговор в близост до същия хотел час по-рано.

 

От „Скотланд ярд“ помолиха обществото за помощ, като споделиха важна информация за заподозрения, телефонните номера, както и автомобилите, с които се е движел, един от които – „Фолксваген“ ван.

 

Заподозреният е осъждан многократно за различни престъпления, едно от които сексуален тормоз на деца.

 

Последната присъда на Брюкнер е от декември от германски съд за изнасилване през 2005 г. на 72-годишна американка в апартамента му в Португалия. Той не се признава за виновен, но престъплението е доказано с ДНК анализ.

 

В мотивите за присъдата Брюхнер е описан като престъпник, който редовно влиза и излиза от затвора. Още на 17 г. е осъден за сексуално малтретиране на дете през 1994 г. Аналогична присъда има и от 2016 г. заедно с друга за притежаване на детска порнография. Срещу него има още съдебни процеси за трафик на наркотици, кражби и притежаване на незаконно оръжие.

 

От полицията го описват като висок, слаб, с бяла кожа и къса руса коса. Мъжът е живял в къща близо до Прайя де ла Луж в продължение на години.

 

Многократно осъжданият германецтрябваше да бъде освободен предсрочно от затвора преди около седмица, но това не се случи. Бе преместен в единична килия от страх да не бъде нападнат от други затворници, след като бе свързан с изчезването на Маделин .

 

Разследването стигнало до германеца през 2017 г., когато отново след апел на полицията, властите получили информация за мъжа. В официално изявление от родителите на Мадллин Маккан те призовават за помощ.

 

ВРЪЗКА С ДРУГО ОТВЛИЧАНЕ

 

Германската прокуратура съобщи, че разследва възможна връзка между случая с британчето Маделин Маккан и германското момиче Инга, изчезнало преди пет години.

 

Инга е била на 5 години, когато изчезнала безследно, докато била на пътуване със семейството си в гора близо до германския град Щтендал на 2 май 2015 г. Въпреки обстойното претърсване и разследване полицията не могла да установи какво се е случило с момичето.

 

НОВИ УЛИКИ

 

Искам да хвана нещо малко и да го употребявам няколко дни. Тези думи, написани в чат между двама педофили през 2007 г. са новите улики, отвели разследващите до заподозрения германец. 

 

Водещият разследването в Германия прокурор Ханс Кристиан Волтерс каза пред британския “Таймс”, че полицията е установила как заподозреният е обсъждал отвличането, изнасилването и убийството на момиче в онлайн разговор с друг педофил. След като написал, че иска нещо малко, събеседникът му го питал:

 

“Ами, ако те хванат?”.

 

На което той отговорил:

 

“Ами, ако уликите се унищожат…”.

 

Изненадващо обаче той не попада в полезрението на португалската полиция по време на дългогодишното разследване за изчезването на Маделин . Вероятно причината е, че той просто напуска Португалия по това време. 

 

Съседите му го описват като раздразнителен мъж, който изведнъж изчезнал. Оставил в дома си странна колекция от перуки и екзотични дрехи. “Той дойде в средата на 90-те и нае имота от английския му собственик.

 

В един момент се върна в Германия, оставяйки друг да се грижи за жилището. След като пак дойде, обаче, го изхвърли на улицата”, разказа съсед пред Скай нюз. Брюкнер се връща в Португалия през 2010 г. и започва да работи в бар в Лагос на около 10 км от Прая да Луш. Една от приятелките му по това време забелязва, че той много прилича на фоторобота, разпространен от полицията във връзка със случая “Маделин ”, и шеговито го пита:

 

“Ти направи това, нали?”.

 

Отговорът му е: “Просто не засягай тази тема”.

 

Английско момиче, с което е живял през 2007 г., свидетелства, че в нощта преди изчезването на момиченцето Брюкнер казал, че трябва да свърши една отвратителна работа в Прая да Луш.

 

Повечето от жените, с които е имал връзки, го описват като деспотичен и ревнив. Една признава, че след раздялата им се бил скрил под леглото ѝ, за да види дали не си ляга с някой друг. Друга се оплакала от побои.

 

Намерени и претърсени са два автомобила, които той е карал в Португалия приблизително във вемето на отвличането. Предполага се, че единият е бил използван за извършване на престъплението, въпреки че при огледа му разследващите не са успели да намерят никакви улики.

 

Те обаче се надяват да получат допълнителни доказателства чрез ДНК анализи на неща, взети от стаята на английското момиченце. Сред тях е парче син плат от покривалото на нейното легло, върху което има следи от човек извън семейството.

 

Първоначално се е смятало, че са от сперма, но по-късно е установено, че са от слюнка. Веществените доказателства се пазят в Националния институт за съдебна медицина в Лисабон, но за да бъдат съпоставени с тези на Брюкнер, трябва да му бъде повдигнато официално обвинение.

 

Такова до момента не е направено, тъй като разследващите се нуждаят от допълнителни доказателства.

 

БЪЛГАРСКАТА СЛЕДА

 

През 2017 г. се смяташе, че един от ключовите свидетели на отвличането може да е българка в лилави дрехи, която е била видяна да стои на края на улицата по същото време и просто да гледа към сградата, където е спяла Мади.

 

Британските таблоиди разкриха, че английски детективи наистина са пътували до България, за да разпитат жена, която по това време е работила в Прая да Луш и живеела с мъж от немски или източноевропейски произход.

 

Когато обаче стигнали до нея, партньорът ѝ вече бил починал, но някои от деянията му приживе им се сторили интересни.

 

ТЪЖНА ИСТОРИЯ С ТРАГИЧЕН КРАЙ

 

Според полицаите и детективите, които водят разследването Мадлин е мъртва. По техни думи човекът, който я е отвлякъл, я е убил скоро след това и е скрил трупа й. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

В Сърбия се намира най-дългия панорамен лифт в света

Подобни статии

Back to top button