ЛюбопитноПоследни новини

Изчезването на Кехлибарената стая: Загадката е напът да бъде разгадана

Плячкосаната от нацистите Кехлибарена стая, намирала се в миналото в Екатерининския дворец в Царское село близо до Санкт Петербург, е напът да бъде открита. Поне така смятат водолази, открили наскоро останките от германския кораб „Карлсруе“ на дъното на Балтийско море до полския бряг. 

 

Кехлибарената стая е шедьовър на изкуството от 18-ти век, изработена от германски и датски майстори по поръчка на пруския крал Фридрих I. Синът на Фридрих – Вилхелм, я подарява на руския принц (по-късно цар) Петър I през 1716 г. Той я инсталира в лятната си резиденция.

 

През 1941 г. обаче Кехлибарената стая е плячкосана от нацистите. Тя е разглобена и ценностите от нея са пренесени в германския град Кьонигсберг (дн. Калининград), където е инсталирана отново в замък на брега на Балтийско море.

 

Тя представлява стая, облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала. Заради своята красота е била наричана осмото чудо на света. Точната ѝ съдба все още остава в тайна.

 

Най-разпространените версии за изчезването на легендарната стая гласят, че тя нарочно е била унищожена, защото не са могли да я изнесат, или е била унищожена случайно при пожар.

 

Съкровището е изгубено по време на операция „Ханибал“ – една от най-големите в историята евакуации на хора и имущество по море. . Тя продължава от януари до май 1945 г. През този период от обкръжената Източна Прусия са изведени над два милиона цивилни. Някои от корабите са атакувани от съветски подводници и потъват. Сред тях е и „Карлсруе“.

 

Водолазите са открили останките на Карлсруе на дълбочина 88 метра, на няколко километра северно от крайбрежния град Устка.

 

Един от немските офицери е взел част от Кехлибарената стая (скрин и пано) по време на евакуацията; през 2000 г. германските власти ги конфискуват и ги предават на Русия. През 2003 г. в Санкт Петербург е завършено копие от Кехлибарената стая, след което е било пренесено в Пушкино.

 

Сега полските водолази се надяват, че тяхната находка ще помогне да бъде разкрита 75-годишната загадка за изчезването на Кехлибарената стая.

 

„Всичко това вълнува човешкото въображение. Фактът, че намерихме немски кораб и сандъци с неизвестно досега съдържание на дъното на Балтийско море, може да се окаже важен за цялата история“, казва Томаш Звара – един от гмуркачите.

 

Еволюцията на човека: Появяват се нови кости в тялото

 

Разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Подобни статии

Back to top button