Изхвърлете яйцата от Великден
Тези, които са боядисали великденските яйца в четвъртък преди празника, задължително трябва вече да ги изхвърлят, пише „Труд news“.
Известен компромис могат да направят тези, които са предпочели съботата, но само при условие, че през цялото време са държали яйцата в хладилник, на средния рафт, по-близо до задната стена, или при температура от 2 до 4 градуса. Извън него те не изтрайват повече от 3-4 дни в зависимост от температурата в помещението. Това важи за твърдо сварените яйца, каквито се приготвят за Великден, срокът на рохките в хладилника е 2 дена. Инфекционисти дори съветват да не ядем яйцата след петия ден, особено ако са донесени от село и са пътували няколко часа в колата. Най-опасното е, ако сте ги пренасяли в найлонови торбички, където те се запарват. Рискът от отравяне нараства, ако яйцата са стояли повече от 2 часа на топло или ако ги вадим прекалено често от хладилника.
Причината е, че сварените яйца се развалят по-бързо от суровите, които имат естествен защитен слой върху черупката. В процеса на измиването и варенето черупката става по-тънка и пореста, при някои се пука, което улеснява навлизането на болестотворни бактерии във вътрешността – най-често салмонели, причиняващи тежкото инфекциозно заболяване салмонелоза. Салмонелите се срещат най-вече в белтъка. По-лекият вариант е просто да получите разстройство.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО