Изненадващо: Отварят дискотеки, молове и казина
снимка: Pixabay

Изненадващо: Отварят дискотеки, молове и казина

Голямо облекчаване на мерките ни очаква през април. Това става ясно от публикувана заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В нея се казва, че до края на месеца ще отворят дискотеките, баровете, казината, моловете, отпадат и ограниченията за заведенията за хранене. 

 

От 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

 

От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им.

 

От 16 април са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

 

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

 

В обектите обаче ще се допуска не повече от 1 човек на площ от 8 кв. метра.

 

В заповедта е разписано и връщането на учениците в клас от 12 април. 

 

  • учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;
  • учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;
  • учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;
  • учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

 

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

 

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

 

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

 

Пълния текст на заповедта вижте ТУК

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК