На ФокусПоследни новиниСвят

Израелската армия е пренебрегнала предупрежденията за нахлуването на Хамас

Родителите на 19-годишната сержантка-наблюдателка Рони Ешел, която бе убита по при на атаката на Хамас срещу Южен Израел на 7 октомври, повториха изявлението си, че военнослужещите се опитали да вдигнат тревога преди атаката, но са били игнорирани, предаде Тhe Times of Israel. Родителите също твърдят, че офицерите са „избягали“ и са оставили сами невъоръжените момичета военнослужещи. „Всички момичета казаха на родителите си, че след Сукот Хамас планира нещо голямо“, каза Шарън Ешел пред Канал 12.

„Ако военен наблюдател е знаел, че нещо ще се случи след празника, това е наистина експлозивно“, казва майката. Нападението бе извършено в последния празничен ден. „В крайна сметка тези, които успяха да избягат от Спешния оперативен център, бяха служители, които оставиха момичетата. Откога офицерите бягат първи? Това са войнички без бойна подготовка и без оръжие, но те ги изоставиха и първи избягаха. Не е ясно дали служителите наистина са избягали, или са напуснали, за да се опитат да защитят базата.

19-годишната Ешел беше в армията от година и два месеца, работейки като един от комуникационните наблюдатели във военна база близо до кибуца Нахал Оз – част от екипа от войници, които гледат камерите, поставени върху висока бариера, която беше пробита от терористите на Хамас. Тя беше смятана за изчезнала повече от месец, тъй като родителите й молеха публично и отчаяно за информация, докато на 9 ноември армията най-накрая потвърди, че тя е била убита по време на първоначалната атака. Нейното семейство е заявявало в много интервюта, че Рони е казала на семейството за проучване на границата от Хамас. Според докладите висшите командири са отказали да се вслушат в предупрежденията на младите жени войници за наблюдение и жените смятат, че сексизмът е фактор за пренебрегването им.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Стотици се преклониха пред Навални из цяла Европа

Подобни статии

Back to top button