БългарияПоследни новини

Кабинетът отпусна милиони за купуване на „Ремдесивир“

Над 24 милиона лева отпусна правителството на днешното си редовно заседание за закупуването на „Ремдесивир”. Министерският съвет прие Решение за одобряване сключването на договор за осигуряване на лекарствения продукт „Ремдесивир”, предназначен за лечение на коронавируса.

 

Със средствата ще се осигурят 36 000 флакона от медикамента, при месечна доставка на 6 000 флакона за период от 6 месеца.

 

„Осигуряваме парите за „Ремдесивир”, за да са спокойни хората“, заяви по време на заседанието премиерът Бойко Борисов.

 

„Анализът на епидемичната обстановка в страната показва, че през последните седмици се наблюдава ръст на заболеваемостта от коронавирусната инфекция, като пропорционално нараства и броят на хоспитализираните пациенти, при които е необходимо прилагането на лекарствения продукт“, съобщи министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов.

 

Той акцентира, че с осигуряването на количествата от лекарствения продукт здравната система ще бъде обезпечена с терапевтични възможности за справяне със заболяването.

 

ПАРИ И ЗА СВЛАЧИЩА И БЕДСТВИЯ

 

Правителството отпусна и над 5,13 милиона лева за овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в седем общини в страната. Средствата са по линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

 

От осигурената от кабинета сума 3 400 000 лв. са определени за изграждане на подпорни стени в района на пътя Кричим – Девин.

 

„Да се направят подпорни стени, за да не се разруши пътят. Навремето така е строено, затова днес ние ремонтираме основно и правим нови пътища като например АМ „Тракия“, подчерта министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното правителствено заседание.

 

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева е уточнила, че засегнатата подпорна стена е изградена преди повече от 50 години и ако не се предприемат необходимите мерки, може да се разруши пътят, който е сериозно ремонтиран.

 

„Хубаво укрепете пътя, за да не се получават срутища и свлачища като при предишни управления, които после ние да поправяме“, разпореди премиерът Борисов.

 

Правителството е отпуснало 82 702 лева за почистване коритото на р. Бели Лом. „От 30-40 години там нищо не е правено, паднали са дървета, което при по-сериозен дъжд може да наводни целият град. Сумата е напълно навременна и достатъчна, за да направим необходимото“, заяви областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен и е изказал благодарност към правителството.

 

Кабинетът е осигурил 65 850 лв., с които областният управител на област Бургас да обезпечи отстраняването на пораженията от падналите валежи и високите води на р. Велека в края на януари и началото на февруари т.г. по трасето на инженерно-възпрепятстващото съоръжение на българо-турската граница.

 

Правителството е отпуснало 1 405 715 лв. на община Кресна за укрепване на дере и възстановяване на улица в с. Долна Градешница, както и за възстановяване на подпорни стени на р. Струма в района на града.

 

„Винаги сме подпомагали малките населени места, както големите градове. Затова отпускаме средства за Долна Градешница“, категоричен е премиерът Борисов. Министър-председателят акцентира, че микро- и малкият бизнес покрай трасето на магистрала „Струма“ ще продължи да се развива, а правителството ще е изпълнило още един поет ангажимент за запазването на поминъка на хората в района.

 

„Сърдечно благодаря за оказаната ни помощ. Проектите, които финансирахте, са ни крайно нужни, защото това ще доведе до безопасността на нашите съграждани“, заяви кметът на Кресна Николай Георгиев.

 

За община Сапарева баня кабинетът днес е осигурил 60 000 лева за аварийно-възстановителни работи на водовземно съоръжение за минерална вода, съобщиха още от правителствения пресцентър.

 

Снежен капан и бурен вятър затрудниха движението по пътищата у нас

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button