БългарияПоследни новини

Кабинетът предлага договор за купуване на ваксини „Янсен“

Правителството предлага сключване на договор за покупка на ваксина „Янсен“ срещу коронавируса. Това гласи проект на решение на Министерски съвет, който е постъпил в Народното събрание, съобщи БНР.

 

В решението се предлага парламентът да одобри участието на България в предварителни споразумения за покупка на още четири ваксини срещу Covid-19 – на „АстраЗенека“, „Санофи“, „Пфайзер“ и „Байонтех“.

 

С проекта на решение страната ни е заявила участие във всички категории ваксини – аденовирусни, антигенни и РНК-ваксини. Аденовирусни разработват „Янсен“ (Janssen Pharmaceutica) и „Астра Зенека“ (AstraZeneca), „Санофи“ (Sanofi) е антигенна ваксина, а „Байонтек“ (BioNTech) разработва РНК ваксина.

 

В мотивите на проекторешението се уточнява, че до момента има едно предложено споразумение на ЕК, което дава право за придобиване на ваксини. Всички останали споразумения обвързват държавите членки да придобият заложените количества ваксини, определени на база процент от населението.

 

Споразумението предвижда авансово финансиране за фармацевтичните компании, които инвестират в производствен капацитет преди получаване на разрешение за употреба за ваксини за Covid-19, което е за сметка на бюджета на ЕС чрез инструмента за спешна подкрепа.

 

Две от ваксините изискват съхранение при температура най-малко минус 75 градуса по Целзий и много специален режим на приложение и съхранение, което налага да се изгради и специална логистика за този вид ваксини, както и да се предвидят обучения и процедури от страна на държавите членки, за да се осигури безопасното и законосъобразно прилагане на ваксината.

 

Споразуменията предвиждат възможност при определени условия участващите държави да ги дарят, както и да препродадат количества ваксини на други държави или публични институции със съгласието на Изпълнителя.

 

По отношение на ваксината на „Янсен“ в проекторешението се уточнява, че правният механизъм за получаването на дози от тази ваксина ще бъде реализиран през споразумение с друга държава членка, която да заяви и да предостави на България исканите количества от ваксината на същата цена и при същите условия, които биха били постигнати при участие в Споразумението за предварителна покупка (АРА).

 

Разкриха зловещи подробности за двойното убийство край Шумен

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button