ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Как да разберем дали страдаме или имаме риск от деменция?

По-рано през седмицата бе разкрито, че Брус Уилис е бил диагностициран с тежка форма на деменция. Неговият вид деменция е особено рядък – само 2% от всички диагнози са от този тип. Болестта на Алцхаймер представлява 75% от случаите. Но кои са някои от предупредителните знаци, че може да страдате от деменция?

Раздаване на пари

Според проучване на университет в Израел, по-честото раздаване на пари за благотворителност може да означава развиване на Алцхаймер. В проучването 67 души на възраст 70 години са получили банкноти от по 10 долара, които е трябвало да раздават на други хора. Според резултатите именно хората, които са били с по-висок риск от заболяването, са били по-склонни да дадат парите на други хора

Промяна в чувството за хумор

Учени от Лондонския университетски колеж са открили, че хората с Алцхаймър са започнали да харесват комедии от типа сатира или “клоунада”. Примери за това са били сериалът “Мистър Бийн” или “Саут Парк”. Според семейството на хора с Алцхаймер, те са започнали да харесват сатирата, трагедията или странните комедийни случки след като са развили заболяването. Учените потвърждават, че е възможно това да се случва в резултат на смаляването на предната част на мозъка.

Странен избор на облекло

Странни идеи за облекло, трудност в намирането на съответствие между дрехите и носенето на дрехи, които не са адекватни за времето навън също могат да бъдат знак за развиване на деменция. Учени в Университета на Кент и Йорк са установили, че хората с риск от заболяване са се затруднявали с намирането на облекло и дори понякога не са се обличали, освен ако някой не ги кара да го направят. Интервюто със сестри в старчески домове и семействата на хора с Алцхаймер потвърждават, че болните изведнъж спират да се обличат или започват да правят странни избори за облеклото си, когато развият болестта.

Проблеми с шофирането и паркирането

Болестта има ефект и върху двигателните способности на човека, както и времето за реакция. Проучване от Вашингтонския университет в Сейнт Луис показва, че хората с Алцхаймер имат тенденция да карат бавно и да сменят рязко посоката. Те също така са се затруднявали да направят маневрите, нужни за паркиране на кола.

Псуване

Рязко увеличение на псуването също може да бъде знак за деменция. Този “филтър”, който ни пречи да псуваме, например, пред деца, се губи с развитието на болестта. Според проучване на Университета в Калифорния, хората с Алцхаймер са стигали по-бързо до псувня, когато са попитани да назоват дума, започваща с конкретна буква.

Безсрамие

Същият проблем се отразява и на способността на хората да чувстват срам и да усещат кога не действат адекватно в дадена ситуация. Пациенти с Алцхаймер имат тенденцията да се събличат на публично място, да бъдат груби с непознати и да започват разговор с произволни хора на улицата, според учените. Хора с деменция не го правят нарочно, но не разбират защо това, което правят, не е допустимо

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Спечелиха джакпот от 371 млн. евро в Италия – най-големият в Европа

Подобни статии

Back to top button