БългарияПоследни новини

Как да се лекуваме вкъщи от COVID-19 след препоръка на лекар

Има голямо объркване сред пациентите и лекарите какво точно да правят, ако са прихванали короновируса и при тях болестта протича леко, пише „24 часа“.

 

Указанията са да си стоят вкъщи и да звънят на личния лекар, а ако се влошат, да звънят на Бърза помощ, за да бъдат приети в болница. Това са разумни препоръки от гледна точка на недопускане на бързо ескалираща епидемия, както стана в Италия заради струпването по болниците.

 

Но хората се питат – какво да правим Разформированият медицински съвет разпространи някакви алгоритми, предназначени за медицински специалисти, но го направи в затворена група, от което голяма полза няма.

 

Вероятно го направи така, защото всъщност медицината няма ясна представа какво е нужно да се прави и лекарите са най-паникьосани. Категорична антивирусна терапия няма.

 

Всякакви опити за самолекуване са безотговорност. Най-важното е да контролирате основното си заболяване, ако имате такова – това особено важи за диабет и високо кръвно налягане. Контролът върху тези хронични болести е ключов фактор за лекото преминаване на болестта.

 

Но, ако не дай боже, имате подозрения, че сте заразен, спазвайте съветите, обадете се на личния лекар, но не използвайте гугъл лекарства. Останете си вкъщи, пийте повече вода или най-добре чай и си мерете температурата.

 

Ако е висока, опитайте да я свалите с традиционните средства – метамизол и парацетамол. В никакъв случай не вземайте хининови препарати без лекарско наблюдение, може да е изключително опасно.

 

Макар доц. Георги Попов от ВМА, който се е сблъсквал с най-много болни от новата зараза, да докладва, че в неговата практика в инфекциозното отделение на ВМА да няма досега описан случай на усложнение, предизвикано от прилагането на хидрохлорохин в болнични условия.

 

Но ключовата дума е болнични условия Експеримент със здравето не е добра идея. Най-главното е да не се обезводнявате. Това е най-доброто, което може да направите за себе си.

 

Ако получите дихателна недостатъчност, трябва да влезете в болница, където ще опитат да я преодолеят, но така или иначе имунната ви система трябва да се справи с вируса сама. Затова пазете тялото си, като не допускате обезводняване.

 

Изобщо правете това, което цял живот сте правили срещу банални инфекции. Коронавируси предизвикват повечето хреми и неразположения при децата от години. Този вирус специално прилича на мелез между хрема и СПИН и наистина е много смъртоносен.

 

Но най-важното за преодоляването му е запазването на тялото в кондиция. Ако случайно имате уред за измерване на сатурацията на кислород в кръвта, използвайте го. Сатурация по-ниска от 92 е проблем.

 

Тези щипки бяха станали модерни като приложение с мобилен телефон. Но ако нямате, просто се наблюдавайте – чувството на задух е ключовият симптом за дихателна недостатъчност.

 

Най-простият тест е изкачването на стълби Здравият човек трябва да може да качи 60 стъпала без задъхване. Мерете си температурата – ако имате някакво неразположение, три пъти дневно. А иначе веднъж вечер. Не се самолекувайте с антибиотици.

 

Те служат за преодоляване на вторична инфекция, но не действат срещу вируса. Вземайте такива витамини и минерали, които са ви помагали през годините – витамин С, цинк и прочее. Но и това не е безспорно. Важното е да не се обезводнявате.

 

Билковите чайове са чудесно средство – мента, джинджифил, куркума, канела, портокалови кори, лимони, сушени ябълки или каквото имате. Но ако не сечувствате добре, поне по 3 литра дневно. А ако сте клинично здрави – 2 литра.

 

Оводняването е и най-добрата профилактика – защото сухите лигавици на по-податливи на инфекции. В мрежата шестват всякакви панацеи с хлебна сода и подобни. Не е сигурно дали помагат повече, но няма да навредят.

 

Всъщност и болничното лечение е насочено към поддържане на водносолевият баланс на организма чрез вливания. Ако пиете достатъчно течности, общо взето постигате същото, казват лекари, до които се допитахме.

 

Просто организмът на човека трябва да се справи. Сега работещите терапии са в посока общо противовъзпалителен ефект, какъвто имат хининовите препарати, и насищане на кръвта с кислород, каквито са последните съобщения за опитите с азотен оксид

 

НОВА ПРОГНОЗА: 10 дни до пика на COVID-19 у нас, в най-лошия случай – 57 жертви на ден

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button