Последни новиниСвят

Как една 100-годишна ваксина се оказа ефикасна срещу COVID-19, а България – добър пример за тов

Група учени в САЩ направиха необичайно откритие, според което държавите, където има въведена задължителна ваксина БЦЖ (ваксината срещу туберкулоза), се справят много по-добре срещу коронавируса, отколкото други, където такава профилактика никога не е въвеждана.

 

Сред тези учени е и българката Виолета Руменова. Екипът е сравнил прилагането на ваксината в 180 страни от общо 209 (86%) с данните за заболеваемостта и смъртността от коронавируса в тях, пише „24 часа“.

 

157 от тези страни прилагат масова ваксинация, 18 са се отказали от нея, а 5 страни никога не са я въвеждали. Оказва се, че държави без масова ваксинация (Италия, Нидерландия, САЩ) са много по-тежко засегнати от днешната зараза в сравнение с държави, където всички се ваксинират с БЦЖ, и то отдавна.

 

А страни, започнали късно масовото ваксиниране с БЦЖ като Иран (1984), също имат висока смъртност от Ковид-19.

 

Това допълнително подкрепя хипотезата, че БЦЖ е дала защита на постарите поколения. Тук България е блестящ пример.

 

Данните подкрепи и проф. д-р Любима Деспотова, председател на Българското дружество по продължителни грижи и палиативна медицина.

 

„Картата на разпространение на Covid-19 в света се припокрива с картата на ваксиналните политики. Страни, отказали се от ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ), в момента са в разгара на епидемията и са силно засегнати“, каза тя пред БНР.

 

Тя посочи пример с Германия, която публикува карта за развитието на епидемията на цялата територия и на нея изключително подробно е отбелязано разпространението на заболяването.

 

„Има съществена разлика между бившата Източна Германия и бившата Западна Германия. Източна Германия е до три пъти по-слабо засегната. И отново има съвпадение между масовото прилагане на БЦЖ в Източна Германия и отказа на Германия през 1998 година да се прилага… САЩ никога не са прилагали масово БЦЖ ваксина, същата е ситуацията и с Испания, тежко засегната. А съседна Португалия ваксинира децата си от раждането до 12-месечна възраст“, обяви тя.

 

„Има още една голяма разлика, която прави впечатление. Това е разликата в използваните ваксинални щамове. Българските, японските, бразилските и руските са твърде подобни един на друг. Това са щамове от стария вид, стабилни десетилетия. Докато използваните в определена степен в Западна Европа са на базата на нови и различни ваксинални щамове“, каза още тя.

 

Според проф. Любима Деспотова много лесно е всеки пациент у нас да разбере дали е ваксиниран.

 

Симптомите, които не свързвате с COVID-19, а може би трябва

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button