You are currently viewing КАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ: По пощата и без ограничение извън ЕС
снимка: Unsplash

КАК ЩЕ ГЛАСУВАМЕ: По пощата и без ограничение извън ЕС

Правната комсия в парламента прие на второ четене предложения за промени в Изборния кодекс. С тях окончателно отпада ограничението за разкриване на секции в страните извън ЕС. До момента те можеше да са до 35. Предложението бе на „Има такъв народ“.

 

Решено беше още да има видеонаблюдение в секциите при броенето на бюлетините.

 

Съгласно предложенията на ИТН се създава нов район „Чужбина“.

 

По отношение на машинното гласуване решението бе такова да има в абсолютно всички секции с над 300 избиратели у нас, включително и тези в чужбина, където са подадени повече от 300 заявления за разкриването им.

 

По изключение в останалите секции, както и в подвижните и разкритите на плавателни съдове, ще има традиционните хартиени бюлетини.

 

Вот с хартия в секциите с машина на практика също ще бъде позволен, но при определени обстоятелства като непреодолима техническа повреда и други. Ето защо там ще има отпечатани бюлетини до 50% от броя на избирателите.

 

Срещу промените остро възразиха от ГЕРБ.

 

„Вижда се новото мнозинство, което приема на форсмажор революционни текстове в Изборния кодекс. Хората са си наумили някакви неща, без оглед на последствията, без оглед на това дали е технически възможно или невъзможно“, смята депутатът от партията Радомир Чолаков, който определи промените като „юридически фарс“.

 

Според ГЕРБ промените в Изборния кодекс се извършващ „за една нощ“, които ще създадат сериозни затруднения в бъдеще.

 

Опасения, че не могат да бъдат осигурени достатъчно машини за всички секции, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, изразиха и от Централната избирателна комисия.

 

По въпроса за гласуване по пошата от „Има такъв народ“ промениха решението си. В последния момент те оттеглиха предложението си от вчера вотът по пощата да бъде отложен и да влезе в сила на президентските избори. Така остана искането той да влезе в сила още за следващите избори.

 

Промените, внесени днес от трима депутати – Тошко Йорданов, Виктория Василева и Ива Митева, отменят вчерашното им предложение преди второ четене на Изборния кодекс, което предвиждаше експериментално гласуване по пощата само за президентските избори, без да се зачитат резултатите от него, съобщи Нова телевизия.

 

Така остава вариантът такъв вот да бъде възможен на първите парламентарни избори, които предстоят. Ако бъде прието това предложение, по пощата ще може да се гласува и на евентуални предсрочни парламентарни избори през лятото.

 

Депутатите от Комисията по правни въпроси редуцираха състава на Централната избирателна комисия (ЦИК) от 20 на 15 души, предоставяйки на президента на страната повече правомощия при назначаването им. Това показва още една промяна, приета от комисията днес.

 

С одобрените на второ четене текстове за промени в Изборния кодекс, внесени от „Има такъв народ“, вече всички членове на изборна комисия ще се назначават с указ на държавния глава след предложение на парламентарно представените партии и коалиции, въз основа на проведени от него процедура и консултации.

 

Досега председателят, заместниците му и секретарят на ЦИК се избираха след публично изслушване от Народното събрание, а президентът назначаваше с указ останалите ѝ членове по предложение на формациите, представени в българския и Европейския парламенти.

 

На предложението се противопоставиха от ГЕРБ и БСП, но с подкрепата на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и ДПС то бе прието.

 

От партията предлагат в Изборния кодекс да бъде записано, че „пропорционалната изборна система за избори на народни представители се прилага до произвеждането на първите редовни избори за народни представители след влизането в сила на закона“.

 

ЦИК НЯМА ВРЕМЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ ПО ПОЩАТА

 

В становището си по отношение на гласуването по пощата, изпратено от ЦИК, те заявяват, че няма време да се организира такъв вот за броени месеци преди евентуалните предсрочни избори. 

 

„Въвеждането на гласуване по пощата е съществено изменение на правилата за произвеждане на избори. Съгласно международните стандарти, възприети от ОССЕ и Венецианската комисия, изменението на изборното законодателство следва да бъде обект на широко обществено обсъждане и да бъде достатъчно отдалечено от евентуални предстоящи избори“, пишат от ЦИК.

 

Относно идеята за преминаване изцяло към машинно гласуване изборните комисари посочват, че „ЦИК като независим държавен орган, натоварен с организацията и произвеждането на всички видове избори не разполага с необходимия административен и финансов ресурс, който да позволи изпълнението на функции по техническото обезпечаване на изборите, включително и на дейностите, свързани с машинното гласуване“.

 

От комисията добавят, че в държавите, където е въведено изцяло машинно гласуване, организацията на изборния процес се различава съществено от тази в България.

 

От комисията изборияват и рдица други проблеми – липса на капацитет за съхранение и поддръжка на машините, разлики при броенето и електронните резултати, технически проблеми, затруднения при балотаж на местни избори и др. 

 

„Предвид изложеното ЦИК счита, че въвеждането на машинното гласуване като основно средство за упражняване на конституционното право на глас от страна на българските граждани в страната и в чужбина не може да бъде възложено като задължение единствено на ЦИК. То следва да е част от държавната политика, свързана с формирането на органите на държавна власт и местно самоуправление. Действията по осигуряването на машинното гласуване трябва да бъдат възложени като основен приоритет на администрацията на Министерския съвет“, пишат накрая изборните комисари.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК