Последни новиниСвят

Какъв е шансът да се заразим с коронавирус, ако сме ваксинирани?

Европейският център за предотвратяване и контрол на заболяванията публикува технически доклад за риска от предаване на новия коронавирус от повторно заразени хора или от заразили се след ваксинация, според който той е нисък, се казва в съобщение от неговата пресслужба, цитирано от Дир.бг.

 

“Много насърчаващо е да видим, че случаите на повторна зараза със SARS-CoV-2 са доста редки. Радваме се и на ранните положителни индикации, че рискът от предаване на заразата изглежда намален при ваксинираните. Макар и да е необходимо да се наблюдава отблизо ефектът от новите притеснителни варианти върху предаването на вируса, очакваме общият брой на заразените значително да намалее с увеличаването на ваксинираните” каза директорът на центъра Андреа Амон в коментар към изводите от доклада “Риск за предаване на SARS-CoV-2 от новозаразени лица с документирана предишна инфекция или ваксинация”.

 

Изводи за предаване на вируса при повторно заразяване:

 

Няма изследвания, измерили пряко предаването на SARS-CoV-2 от повторно заразени с него хора на контактни лица. Има данни обаче, че случаите на повторно заразяване са редки. Изследвания, проследили преболедували пет до седем месеца след като са оздравели, установиха, че защитният ефект на предишното заразяване е много висок – 81% – 100% през този период. Тези изследвания обаче са извършени преди появата на притеснителните варианти. Има данни, че при B.1.351 (т.нар. южноафрикански вариант – б.р.) и P.1 (бразилски) имунитетът не е толкова силен.
Изводи за предаване на вируса от ваксинираните:

 

Данни за риска от предаване на заразата след ваксинация съществуват само от едно изследване. Според него ваксинирането на човек от едно домакинство намалява риска от зараза на податливите негови членове с поне 30 процента.

 

Има данни, че симптомното или безсимптомно заразяване на ваксинираните намалява значително, макар и ефикасността на ваксините да е различна според продукта и таргетната група.

 

Има също данни за по-малък вирусен товар и по-кратко отделяне на вируса от ваксинираните в сравнение с неваксинираните, което може да бъде приравнено към намалено предаване.

 

Много изследвания за ефикасността на ваксините са извършени преди появата на притеснителните варианти. Има данни, че при B.1.351 и P.1 ефикасността им не е толкова голяма.

 

На върха по ваксинации в Европа са Малта (21.5% от населението с получена първа доза) и Унгария (с най-висок процент – 21.6%), показват данните на Европейския център за предотвратяване и контрол на заболяванията. На дъното са България (6% – първа доза, 1.5% с втора), Латвия (6.7%).

 

Като цяло с първа доза е ваксинирано 12.3% от населението на ЕС/Европейското икономическо пространство. 5.3% са получили и втора доза.

 

Тревожно висок брой починали от COVID-19 за ден – над 200 души

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button