You are currently viewing Каква е разликата между заразен и болен от COVID-19?
снимка: Unsplash

Каква е разликата между заразен и болен от COVID-19?

От Министерството на здравеопазването обясниха има ли разлика между положителен случай на COVID-19 и болен от коронавирус.

 

На страницата си във Фейсбук от ведомството написаха:

 

– Не всеки, който се зарази с вируса COVID-19, ще се разболее. Това зависи от безброй фактори, на първо място – от състоянието и реактивността на имунната система. Голямо влияние оказват и общото състояние на организма, наличието на съпътстващи заболявания, възрастта, условията на живот и труд, климатичните промени, количеството на попадналите вирусни частици и още много други.

 

– Заразеният, но неболедуващ човек, продължава да разпространява вируса и да бъде опасен за околните и обществото.

 

– Хората, развили клинична картина на коронавирусната инфекция, след преболедуване създават хуморален и клетъчен имунитет, който според най-последните научни данни трае до 10-12 месеца, с най-различна интензивност в зависимост от по-горе посочените фактори. Но трябва да се знае, че преболедувалите също продължават да разпространяват инфекцията, независимо от създалия се имунитет.

 

– Защо е толкова важно да се спазват противоепидемичните мерки от всички – преносители на вируса, болни и ваксинирани?

 

– Спазването на противоепидемичните мерки е много важно и с него трябва да се съобразяват както преболедувалите, така и всички други граждани, защото всеки един от тях може да бъде носител на вируса и да го разпространява. Това важи със същата сила и за ваксинираните лица. Трябва добре да се разбере, че ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и загуба на живот.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК