БългарияНа Фокус

Какво е състоянието на българските деца от „къщата на ужасите“?

Българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев посети двете осиновени в САЩ деца от България, които бяха изведени от семейството си и са под закрила на Департамента за децата и въпросите на семейството в щата Мисури, съобщиха от Министерство на външните работи.

Децата са в добро здравословно състояние и за тях се полагат специализирани социални и психологически грижи. Генералният консул е занесъл на момичетата български сладкиши, както и подаръци от българската общност в Чикаго.

14-годишните близначки, малтретирани от своите приемни родители, вече са в добро състояние и в сигурна среда. За тях се грижат социални работници и психолози. Това заяви генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев в ефира на „Здравей, България”. 

Той разказа, че е разговарял с децата на английски език по тяхно желание.

„С децата не сме говорили за това какво са преживяли, тъй като не исках да ги връщам към този ужас. Децата категорично няма да бъдат върнати на насилниците. В момента са настанени в дом за деца, лишени от родителски грижи в централната част на Мисури. Този дом е с доста добри условия. Оттук нататък съдбата на децата ще реши консилиум от експерти, които, ако постигнат единомислие, съдията ще приеме тяхното решение и то ще бъде приведено в действие. Ако не се споразумеят експертите, решението ще вземе съдията”, подчерта той.

Анчев се е срещнал с представители на социалните служби, които са изразили увереност, че децата бързо ще преодолеят травматичния шок.По-нататъшната съдба на момичетата ще се реши от американските съдебни органи, като първото съдебно заседание е насрочено за 6 септември 2019 г.

По думите му случаят ще бъде разделен на две дела. Едното ще бъде за попечителството на децата, на което ще се реши дали децата да бъдат под закрилата на щата Мисури до 18, 21 години или за цял живот. Той сподели, че се предполага, че едно от децата има проблем с менталното развитие.

Второто дело е срещу родителите, които са обвинени в небрежно отношение и застрашаване живота на дете. Според законите на Мисури по тези обвинения се предвижда наказание от 5 до 15 години затвор.

Припомняме, че двете близначки, които бяха открити в къщата на ужасите в американското градче Съмървил, са били осиновени през 2011 г., когато са били на 7-годишна възраст. Не са регистрирани сигнали преди появата на информацията, че осиновените българчета в САЩ са малтретирани.

Осиновителите Марк и Мелиса Макгрегъри бяха арестувани на 8 юли т.г. и по-късно освободени срещу парична гаранция от 100 хиляди долара. Според американски медии, те са били разследвани в друг щат преди време за тормоз над родните си 8 деца и двете осиновени 14-годишни момичета от България, но са се преместили.

На 1 ноември 2013 г. е било последното посещение на социалния работник в семейството и той е бил впечатлен от изключителната привързаност на децата към родителите.

Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button