ЛюбопитноНа Фокус

Какво знаем за сензационното китайско лекарство за рак

Китайските учени от Джъдзян са се научили как да синтезират естественото противораково лекарство винбластин. А молекулярни биолози от Хефей разкриха тайната как човешкото тяло се отървава от рак и другите тежки заболявания. И двете открития обещават революция в съвременната медицина.

Всъщност китайският професор Сяоху Чжан преоткри принципите на човешкия имунитет. Човешкият организъм може сам да се пребори с рака. За целта имунната система разполага с NK клетки, които се наричат още „убийци“. Тоест те са в състояние в най-ранен стадий да разпознаят и да унищожат раковите клетки, както и тези, засегнати от различни други вируси – от грипа до папиломата.

Вярно е, че раковите клетки в късен стадий някакси успяват да избегнат своето откриване. Как ракът избягва имунната система е въпрос, който измъчва биохимиците и генетиците от десетилетия.

Китайските учени намериха отговора на този въпрос. Изследователите, ръководени от Сяоху Чжан, работят в Държавния университет за наука и технологии на Китай в Хефей и са публикували своите открития във водещото световно списание Nature Immunology.

Биохимиците изследваха повърхността на имунните NK клетки вътре и отвън на раковите тумори под най-прецизните микроскопи. Пробата беше от рак на черния дроб. След това с помощта на невронната мрежа снимките бяха сравнени, за да се установи как се променя повърхността на „убиеца“.

Оказа се, че по мембраните на здравите NK клетки има някакви издатини. И когато „убиецът“ вече е попаднал във вътрешността на тумора, тези издатини изчезват.

Всъщност учените са преоткрили принципа на имунитета. Оказва се, че с помощта на такива молекулярни издатини NK клетките разпознават и залавят „вредните“ клетки (раковите или заразените с вируси).

В допълнение, с помощта на тези издатини клетките на имунната система „комуникират“ помежду си. Тоест те образуват нещо като невронни връзки в човешкото тяло. Учените не са знаели нещо подобно досега.

„Убийците“ ще бъдат обучавани с помощта на биохимията

Молекулярните издатини на повърхността на NK клетките образуват специално липидно вещество – сфингомиелин. Благодарение на него имунната система работи и се отървава от „чуждите тела“.

Ракът и заразените клетки в тялото могат по някакъв начин да унищожат сфингомиелина. Най-вероятно те произвеждат ензима сфингомиелиназа, който разрушава мембраните на клетките убийци. Ето защо „убийците“, въпреки че разпознават „вражеските“ клетки, не могат да се отърват от тях.

Сега задачата на китайските учени е да създадат лекарства, които да възстановят „убийствената“ функция на NK клетките. За да се направи това, трябва да се спре вредното действие на ензима сфингомиелиназа. Този ензим, между другото, засяга не само човешката имунна система, но и метаболизма.

Биохимичният проблем обаче е, че сфингомиелинът може да бъде не само полезен, но и вреден. Ако не се разгради навреме и не се отстрани от тялото, тогава този липид започва да се натрупва в клетките на мозъка и костния мозък, черния дроб и далака и това е известно като болестта на Ниман-Пик.

Вече са създадени няколко експериментални лекарства, които влияят на метаболизма на сфингомиелина. Очевидно обаче има още много работа в тази посока и китайските генетици са поставили само основата. И дори да бъде създадено това лекарство, то трябва да се използва в комбинация с другите методи за лечение на рака.

Гъбите произвеждат противораковия алкалоид

Биохимията на рака е една от най-важните научни области в света. В Китай се правят пробив след пробив. Китайците откриха лек за рака. Освен това те не са го синтезирани в лаборатория, а са го открили в дивата природа. Лечебното растение Catharanthus roseus е полухраст с красиви цветове, който расте само на едно място на планетата, на остров Мадагаскар. Поради това се нарича мадагаскарска зеленика (или розовия катарантус).

Зелениката произвежда алкалоид, наречен винбластин, който се използва за лечението на няколко вида рак, включително лимфома на Ходжкин, недребно клетъчния рак на белия дроб и меланома, както и рака на пикочния мехур, на мозъка и на тестисите.

Има над 120 други алкалоиди в зелениката, които са много по-малко проучени. Естественото производство на винбластина е ограничено от ниското съдържание на алкалоида, защото за извличането на 1 грам от лекарственото вещество са необходими почти 2 тона сухи листа от растението катарантус.

Също така е почти невъзможно да се синтезира винбластина в лаборатория заради това че има изключително сложна химична структура. И така екип, ръководен от Лян Цзячжан, професор в колежа по химическо и биологично инженерство в университета на Джъдзян, измисля как да направи винбластина наистина масово произвеждано и широко достъпно лекарство.

Алкалоидът ще бъде синтезиран от… дрождите, пише South China Morning Post (SCMP). Учените, разбира се, ще вземат не обикновената хлебна мая, а от маята Pichia pastoris, открита преди половин век. Тези гъби се използват за храна на… метанол, който е смъртоносен за хората и повечето живи видове. Всеядните дрожди са идеалната фабрика за биохимичните изследвания. Китайските учени трансплантираха сродни гени от мадагаскарската зеленика в гъбите и се случи чудото и дрождите започнаха да произвеждат лечебния алкалоид от отровния метанол.

„Като използваме ферментацията с дрождите вместо да отглеждаме билките, можем да разработим нов начин за производството на винбластина. Този метод е евтин, устойчив, надежден в доставките и щадящ околната среда“, обяснява професор Лян в официалното съобщение за пресата, публикувано в WeChat акаунта на университета в Джъдзян.

Източник: trud.bg

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Туршии и много вода гонят махмурлука

Подобни статии

Back to top button