БългарияНа ФокусПоследни новини

Калин Стоянов: МВР възстановява полицейските управления по границите ни с Турция и Сърбия

МВР възстановява закритите преди две години гранични полицейски управления по границите ни с Турция и Сърбия, заяви пред БНТ вътрешният министър Калин Стоянов.

Мярката е стъпка към присъединяването на страната към сухопътния Шенген. Стоянов е информирал посланиците от ЕС, че в началото на март всички български ще бъдат готови с разделянето на пътните потоци на Шенгенски и на такива, които подлежат на граничен контрол.

„С моя заповед ще бъдат възстановени гранично-полицейски участъци и групи в пограничните райони на българо-турската и българо-сръбската граница. Считам, че това е от особен интерес за абсолютно всички. Ще подсилим звената така, както са били и ще възстановим числеността на служителите, които са били преди 2 години там“, заяви министърът.

На среща с посланиците от Европейския съюз, Великобритания и САЩ Калин Стоянов и изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов са информирали дипломатите за предприетите действия срещу нелегалния трафик на хора. Обсъдени са и данните на „Фронтекс“ за натиска през месец януари.

„Имаме спад с 69% на опитите за незаконно преминаване на българо-турската граница, като тази разлика е в сравнение със същия период на миналата година. Успоредно с това имаме и значителен спад на броя на настанените нелегални мигранти в центровете, които са към МВР. И отново изказаха подкрепата си за това България да получи членство в Шенген и по сухопътна граница“, каза още министър Стоянов.

„Основният поток на нелегални мигранти, които се придвижват или правят опит да се придвижат до вътрешността на Европа, преминават по т.н. Централно-Европейски път, т.е. през Средиземно море към италианските, гръцките и френските брегове“, добави той.

Според вътрешния министър на 1 март всички летища ще бъдат готови с разделянето на потоците от пътници на шенгенски, които ще влизат и излизат от страната без граничен контрол и такива, които ще преминават през гранична проверка. Очаква се през летния сезон това да облекчи сериозно работата на черноморските ни летища, като пътниците ще бъдат обслужвани два пъти по-бързо.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Доган към младежите от ДПС: Повечето политици нямат каузи, разчитат на пиар стратегии

Подобни статии

Back to top button