БългарияНа ФокусПоследни новини

Калин Стоянов: Нидерландия и Австрия могат да променят позицията си за Шенген

„Има огромна вероятност Нидерландия и Австрия да променят своята позиция за приемането на България в Шенген“. Това заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Той припомни пред БНТ, че България е посетена от мисия, включваща експерти от Австрия, Нидерландия, Германия и Испания, които са проверили на място нашата готовност за влизането ни в Шенген. „Заключението на комисията е, че България отговаря на всички условия да бъде член на Шенген. Този път в комисията имаше представител на Нидерландия, която предишните два пъти не изпрати такъв“, посочи министър Стоянов.

Той смята, че въз основа на заключенията на тази комисия на България ще й бъде по-лесно следващата седмица по време на поредния Съвет в Брюксел. Според Стоянов през последните месеци има индикации, че може да има обрат по отношения на България в положителна посока. В тази връзка той изброи визитата на председателя на австрийския парламент, положителния доклад на Европейската комисия, неотдавнашното ни участие в Глобалния алианс срещу каналджийството, където министър Стоянов е направил едно от основните изказвания.

„Цифрите са изцяло в наша полза. Преобърнахме тенденцията. 176 хиляди опита за незаконно преминаване на българо-турската граница имаме от началото на годината“, заяви вътрешният министър. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Зеленски разговарял с Денков за нуждата на Украйна от снаряди, оръдия и ракети

Подобни статии

Back to top button